December 12, 2012

Ελλάς, η χώρα της ξεπέτας

«Εδωμέσα έγινε η ιστορική διάλεξη για το ρεμπέτικο […]. Ήταν εδωμέσα ο Μάρκος Βαμβακάρης και η Σωτηρία Μπέλλου…» άκουσα, προ ολίγου, στη μεσημεριανή εκπομπή «Life» του «Σκάι», τον Διονύση Σαββόπουλο να λέει, βιντεοσκοπημένος στο Υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης». Σε αποσπάσματα του επεισόδιου για τον Μάνο Χατζιδάκι της σειράς «Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης» (έχω, παρεμπιπτόντως, και μια απορία: οι άνθρωποι της Τέχνης δεν είναι και του Πνεύματος; Ή γλώττα λανθάνουσα;) που με υπερηφάνεια παρουσιάζει το κανάλι με τη φράση «Ο Διονύσης Σαββόπουλος επιχειρεί ένα μαγευτικό ταξίδι στη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι», επεισόδιο που θα μεταδοθεί απόψε στις έντεκα και τέταρτο.
Καλά κι ωραία τα μαγευτικά ταξίδια αλλά να ξέρουμε και πού πάνε τα τέσσερα, Διότι, έλα που το «Θέατρο Τέχνης», το Υπόγειο, δημιουργήθηκε το 1954. Και έλα που η διάλεξη του Μάνου Χατζιδάκι δόθηκε τον Ιανουάριο του 1949… Και καλά ο Διονύσης Σαββόπουλος, δεν τόξερε και σιγά που θα το ’χε ψάξει. Αλλά αυτοί που έκαναν την «έρευνα» και έγραψαν τα κείμενα; Η «ιστορική διάλεξη», λοιπόν, του Χατζιδάκι, ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ μεν από το «Θέατρο Τέχνης» του Κάρολου Κουν, το οποίο όμως τα χρόνια εκείνα _ απ’ το ’42 και έως το ’54 _ δεν είχε ακόμα μόνιμη στέγη και, τότε, τη σεζόν 1948 – 1949, στεγαζόταν στο θέατρο «Αλίκης» νυν «Μουσούρη». ΕΚΕΙΜΕΣΑ δόθηκε η διάλεξη. Και ΕΚΕΙΜΕΣΑ ήταν ο Βαμβακάρης και η Μπέλλου και τραγούδησαν στο τέλος της διάλεξης.
Το λάθος αυτό ανακυκλώνεται _ ακόμα και σε αφιέρωμα της «Καθημερινής» το ’χω διαβάσει _ κι όσο τα «ρεπορτάζ» και οι «έρευνες» συνεχίζουν να είναι ξεπατικωτούρες, θα ανακυκλώνεται. Εσαεί. Πόσω μάλλον όταν εδώ έχουμε την εκπομπή του Σκάι να χωροθετεί και ως εικόνα τη διάλεξη στο Υπόγειο. Καιρός, λοιπόν, να διορθωθεί. Αλλά σιγά που θα διορθωθεί… Ελλάς η χώρα των ονείρων. Αλλά και της ξεπέτας.

No comments:

Post a Comment