July 8, 2013

«Πέερ Γκιντ» το εναρκτήριο στο ΚΘΒΕ. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Μαργαρίτης



Το Τέταρτο Κουδούνι / ΕΚΤΑΚΤΟ


Ο «Πέερ Γκιντ» του Ίψεν σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη θα ’ναι το εναρκτήριο της επόμενης χειμερινής περιόδου, του _ κάτω απ' την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Βούρου πια _ Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ο σκηνοθέτης κάνει ακροάσεις ετοιμάζοντας τη διανομή που δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί.
Το σπάνια παιζόμενο _ στην Ελλάδα τουλάχιστον _ έργο, στη χώρα μας, επαγγελματικά, για τελευταία φορά έχει παρουσιαστεί απ’ το Εθνικό Θέατρο τη σεζόν 2002 – 2003 στην Σκηνή «Κοτοπούλη». Σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο στον επώνυμο ρόλο _ οι δοκιμές που ξεκίνησαν με προορισμό την Κεντρική Σκηνή και με Πέερ τον Μάριο Φραγκούλη την προηγούμενη χρονιά δεν ευοδώθηκαν _ και με την Μπέττυ Βαλάση ως Όζε, μάνα του ήρωα.


Απ’ το ΚΘΒΕ ο «Πέερ Γκιντ» ανεβαίνει για πρώτη φορά. Ας σημειωθεί, όμως, πως το έργο του Ίψεν παρουσιάστηκε στην ίδια αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την άνοιξη του 2007 _ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του 11ου Βραβείου Θεάτρου «Ευρώπη» που οργάνωσε το ΚΘΒΕ σε συνεργασία με την Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης της οποίας είναι μέλος _ απ’ το «Μπερλίνερ Ανσάνμπλ» σε μια εκδοχή των Πέτερ Στάιν και Μπότο Στράους και σε έξοχη _ μια θύελλα! _ σκηνοθεσία (φωτογραφία) του Πέτερ Τσάντεκ, με τον Ούβε Μπεμ στον επώνυμο ρόλο και την Άνγκελα Βίνκλερ ως Όζε.

No comments:

Post a Comment