August 13, 2013

Η Ελένη Γερασιμίδου αντάρτισσα σε μονόλογο της Σοφίας Αδαμίδου


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο

Η καλή Ελένη Γερασιμίδου θα ερμηνεύσει το χειμώνα σε σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη και στην Σκηνή «Σημείο Lab» του θεάτρου «Σημείο» τον καινούργιο μονόλογο «Μυρτιά» της Σοφίας Αδαμίδου, έργο βασισμένο στο αυτοβιογραφικό διήγημα – μαρτυρία «Η Μυρτιά του Βουνού» της Ελένης Τραγγανίδα που στο Αντάρτικο είχε το ψευδώνυμο Μυρτιά.
Η Σοφία Αδαμίδου αντλεί απ' το πεζογράφημα αλλά και από διηγήσεις άλλων ανταρτών για την εποχή. Η Μυρτιά αφηγείται τη ζωή της στον Δημοκρατικό Στρατό, τις εξορίες, τις φυλακίσεις της σε μια έγκυο συγκρατούμενή της _ βουβό πρόσωπο _ στην Μακρόνησο, όπου είναι και πάλι εξορία, ακολουθώντας την μοίρα χιλιάδων αγωνιστών της γενιάς της, την περίοδο της Χούντας.
Βασικό βάρος της παράστασης θα φέρει η Καλλιόπη Βέττα που θα ερμηνεύει παραδοσιακά μοιρολόγια, τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και του Ηλία Ανδριόπουλου και το ρώσικο παραδοσιακό «Οι γερανοί» που 'χει τραγουδήσει στα ρωσικά και στα ελληνικά, σε μετάφραση των στίχων απ' τον Γιάννη Ρίτσο, πρώτη, εδώ, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά.
Πρόκειται για την τέταρτη δουλειά για το θέατρο της δημοσιογράφου Σοφίας Αδαμίδου που 'χει ασχοληθεί και με την ποίηση και με την πεζογραφία ενώ στο ενεργητικό της έχει και την πολύ καλή βιογραφία «Σωτηρία Μπέλλου. Πότε ντόρτια, πότε εξάρες». Έχουν προηγηθεί το αντλημένο απ’ τη βιογραφία αυτή θεατρικό «Σωτηρία με λένε» που πρωτοανέβηκε τη σεζόν 2007/2008, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, με την Λήδα Πρωτοψάλτη, στην «Στοά», όπου παίχτηκε και τον επόμενο χειμώνα, και που στη συνέχεια παρουσιάστηκε απ’ το «Σατιρικό Θέατρο» της Λευκωσίας, στην Κύπρο, το 2009/2010, με σκηνοθέτη τον Χρίστο Ζάνο και με την Πόπη Αβραάμ στον κεντρικό ρόλο και με τον τίτλο «Σωτηρία Μπέλλου. Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισας»
σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, με την Ντίνα Κώνστα, στο «Κάππα» όπου παίχτηκε επίσης για δυο σεζόν (2011/2012 και 2012/2013) _ ενώ θα παιχτεί και την επόμενη, μετακομίζοντας στο «Ήβη» _, η διασκευή για το θέατρο στο αφήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Ο κατάδικος» που ανέβασε ο Μίλτος Δημουλής με το «Οικείο Θέατρό» του στην Κέρκυρα, τη σεζόν 2011/2012, και την επόμενη στην Αθήνα, σε διάφορους χώρους, και το _ εμπνευσμένο απ’ το έργο της Κατερίνας Γώγου _ «Πέρασα με κόκκινο» που ανέβηκε τον περσινό χειμώνα στο «Καρέζη σε σκηνοθεσία επίσης Κοραή Δαμάτη με την Τζένη Κόλλια στον βασικό ρόλο _ μια παράσταση που δεν παίχτηκε δυστυχώς αρκετά.

No comments:

Post a Comment