August 14, 2013

Η άλλη μισή στην «Γκόλφω» βρίσκεται…


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο





«Το Τέταρτο Κουδούνι» συνεχίζει τις διακοπές. Έτσι η τακτική στήλη της Πέμπτης δε θα αναρτηθεί αύριο, όπως και κάποιες Πέμπτες ακόμη _ η ημερομηνία λήξης των διακοπών, επιτρέψτε μου να παραμείνει ανοιχτή. Για τα έκτακτα, εδώ είμαι.
Δεν μπορώ, όμως, να μη σας παροτρύνω να πάτε την Παρασκευή στην Επίδαυρο. Διότι την Παρασκευή _ και μόνο την Παρασκευή _ έχει απ’ το Εθνικό «Γκόλφω» στην Επίδαυρο. Μια παράσταση που προσωπικά _ και όχι μόνο προσωπικά… _ με άγγιξε βαθύτατα. Ο σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος πήρε το κείμενο ενός παλιού _ 19ος αιώνας! _ δραματικού ειδυλλίου που το θεωρούσαμε δευτεράντζα για τα μπουλούκια, έψαξε τον παραδοσιακό δεκαπεντασύλλαβο του Σπυρίδωνος Περεσιάδου, στίχο που τον θεωρούσαμε «ξεπερασμένο», και ανακάλυψε μέσα στο απλοϊκό αυτό έργο μια ποίηση, και μια ανθρωπιά, και μια τρυφερότητα, και μια συγκίνηση την οποία, με τον τρόπο που διάλεξε, απλόχερα μας τη μεταδίδει. Το θέατρο, έτσι κι αλλιώς, το αγαπώ. Πολύ. Αλλά η «Γκόλφω» του Νίκου Καραθάνου είναι απ’ τις θεατρικές στιγμές που με σημάδεψαν και που καρφώθηκαν ανεξάλειπτα στη μνήμη μου. Κάθε φορά που την ανασύρω, συγκινούμαι.
Η «Γκόλφω» του Καραθάνου, ενταγμένη στην καρδιά ενός φεστιβάλ που ο άξονάς του είναι το αρχαίο ελληνικό δράμα, είναι η καλύτερη ιδέα την οποία είχαν φέτος οι άνθρωποί του. Ιδέα τολμηρή _ ένα πανηγύρι _ που θα μπορούσε να παρεξηγηθεί και να διαστρεβλωθεί αλλά που είμαι σίγουρος πως θα ’χει δικαιωθεί πριν ακόμα τελειώσει η μεθαυριανή παράσταση.
Απ’ την πρώτη στιγμή που το ’μαθα, πως η «Γκόλφω» πάει Επίδαυρο στις 16 Αυγούστου, η ημερομηνία αυτή για μένα ήταν το κορυφαίο αναμενόμενο του καλοκαιριού. ΑΥΤΗ την «Γκόλφω» ήθελα να τη δω ΕΚΕΙ με τους ανθρώπους που αγαπώ. Τα πράγματα ήρθαν έτσι που, εγώ, δεν μπορώ να 'μαι εκεί. Το πόσο μ’ έχει πειράξει δε λέγεται. Αλλά εσείς να πάτε. Κι όταν η Λυδία Φωτοπούλου ξεκινήσει το μονόλογο – ύμνο/θρήνο της αγάπης, κι όταν φτάσει το φινάλε «Τρέξε Τάσο!» με τον Γιάννη Βογιατζή, για μια στιγμή, θυμηθείτε με παρακαλώ. Θα ’ναι σα να μ’ έχετε πάρει μαζί σας.
Να πάτε! Γιατί, εκτός όλων των άλλων, «εκεί», όπως έγραψε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, «θα βρείτε την κάθε απάντηση στους άξεστους του νέου εθνικισμού».
Όσο για μένα, «Γκόλφω», ραντεβού στο Εθνικό το φθινόπωρο!


No comments:

Post a Comment