August 6, 2013

Τολστόι θα παρουσιάσει η Όλια Λαζαρίδου


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο

Το διήγημα «Από τι ζουν οι άνθρωποι» του Λεβ Νικολάιεβιτς Τολστόι θα παρουσιάσει, σε διασκευή για το θέατρο, το χειμώνα, η Όλια Λαζαρίδου στην αίθουσα «Ιφιγένεια» του «Θεάτρου» του «Ελληνικού Κόσμου» Μαζί της, ο Ηλίας Κουνέλας και ο Γιώργος Νανούρης. Τα σκηνικά, τα κοστούμια και τις κούκλες που θα χρησιμοποιηθούν θα ετοιμάσει ο Άγγελος Παπαδημητρίου και τη μουσική ο Κ(ωνσταντίνος) Βήτα. Τη διασκευή, πάνω στη μετάφραση του Γρηγόρη Κονδύλη (κυκλοφορεί απ’ τις Εκδόσεις «Μαΐστρος») θα υπογράφει η ομάδα ενώ η σκηνοθεσία θα ’ναι συλλογική των τριών ηθοποιών.
Στο διήγημα (1881) του Τολστόι ένα ξένος τρυπώνει με παράξενο τρόπο στην ήσυχη ζωή ενός φτωχού τσαγκάρη και της γυναίκας του. Οι αποκαλύψεις που, όπως σημειώνεται, γίνονται σταδιακά και με μαεστρία μπορούν να οδηγήσουν στο ίδιο το νόημα της ζωής…
Η Όλια Λαζαρίδου, η οποία, στην εποχή της κρίσης που βιώνουμε, βλέπει το διήγημα αυτό σαν μια παραβολή σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι νομίζουν ότι ζουν επειδή φροντίζουν τους εαυτούς τους ενώ στην πραγματικότητα αυτό που τους κάνει να ζουν είναι η αγάπη, έχει δουλέψει πολύ πάνω στο κείμενο το οποίο έχει ήδη παρουσιάσει, σε μορφή αναλογίου, τον Ιανουάριο του 2012 μαζί με την Αμαλία Μουτούση και την Αριέττα Μουτούση και με τον Χρήστο Μακρόπουλο στο πιάνο σε έργα Μπαχ και Μπραμς αλλά και τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς στην Πρέβεζα, με τη συμμετοχή μελών του θεατρικού σεμιναρίου που έκανε εκεί για το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας με αφετηρία το συγκεκριμένο διήγημα.
Τώρα, το «Από τι ζουν οι άνθρωποι» του Τολστόι θα παρουσιαστεί σαν παραμύθι για μεγάλους αλλά το οποίο θα μπορούν να δουν και παιδιά, στο ευρηματικό σκηνικό (η μακέτα του εικονίζεται στη βασική φωτογραφία, μαζί με όλους τους συντελεστές) που έχει επινοήσει ο Άγγελος Παπαδημητρίου και το οποίο θα μοιάζει με τεράστια λατέρνα: μέσα απ’ το πανί της που θα γυρίζει θα ξεπηδάει η ιστορία κι οι εικόνες της.
Η παράσταση, την οποία ανέλαβαν ως συμπαραγωγοί ο «Ελληνικός Κόσμος» και το «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, θα κάνει πρεμιέρα στο τέλος Νοεμβρίου.

No comments:

Post a Comment