October 18, 2013

«Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες» και ξαναπετούν με Πέτρο Μπουσουλόπουλο


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο 


Την ανάλαφρη αμερικάνικη κωμωδία του Λέναρντ Γκερς «Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες» θα σκηνοθετήσει στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου «Άλμα» _ το οποίο, τελικά, το χειμώνα, δε θα φύγει απ’ τα χέρια της Κατερίνας Μαραγκού και του Βίλη Ανδρέου _ η Ρέινα Εσκενάζυ με πρωταγωνιστή στο ρόλο του τυφλού Ντον Μπέικερ τον Πέτρο Μπουσουλόπουλο.
Χαλαρά βασισμένη στη ζωή ενός υπαρκτού προσώπου, του δικηγόρου Χάρολντ Κρεντς, η πλοκή του έργου _ του οποίου τον τίτλο ο συγγραφέας έχει εμπνευστεί από μια φράση που συνάντησε στο μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς «Ο ζοφερός οίκος» _ περιστρέφεται γύρω από έναν τυφλό νεαρό άντρα, τον Ντον Μπέικερ, που για πρώτη φορά προσπαθεί να ζήσει μόνος του, μακριά απ’ την οικογένειά του και να χειραφετηθεί απ’ την καταπιεστική μητέρα του η οποία θέλει να τον κρατάει υπό τον έλεγχό της και η οποία _ φυσικά… _ αποδοκιμάζει τη σχέση που ο Ντον κάνει με μια ανοιχτόμυαλη, τρελιάρα χίπισσα της εποχής.
Η κωμωδία του Γκερς, που έκανε την πρεμιέρα της, σε σκηνοθεσία του Ελληνοαμερικανού Μίλτον Κατσέλας, το 1969, στο Μπρόντγουέι όπου παίχτηκε θριαμβευτικά για τρία σχεδόν χρόνια μεταφέρθηκε απ’ τον ίδιο στον κινηματογράφο το 1972 με πρωταγωνιστές τον Έντουαρντ Άλμπερτ, την Γκόλντι Χόουν και, ως Κυρία Μπέικερ, την Αϊλίν Χέκαρτ _ η μόνη απ’ την αρχική διανομή της παράστασης _ η οποία τιμήθηκε για την ερμηνεία της με το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού σε Δεύτερο Ρόλο.
Στην Ελλάδα το έργο πρωτοπαρουσίασε _ το καλοκαίρι του 1970 στην Θεσσαλονίκη, στο θέατρο «Αυλαία» _, στην απόδοση του Μάριου Πλωρίτη που θα χρησιμοποιηθεί και τώρα και σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα, ο θίασος Γιάννη Φέρτη και Ξένιας Καλογεροπούλου με την Σμάρω Στεφανίδου και τον Γιώργο Διαλεγμένο. Η παράσταση μεταφέρθηκε το χειμώνα του 1970/’71 στην Αθήνα, στο τότε θέατρο «Αλάμπρα», και το καλοκαίρι του ’71 συνεχίστηκε στο τότε θερινό «Απόλλων».
Για την επιλογή της κοπέλας που θα παίξει τον συμπρωταγωνιστικό ρόλο της Τζιλ η Ρέινα Εσκενάζυ κάνει ακρόαση την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, 11 με 3, στο θέατρο «Άλμα» (Ακομινάτου 15, από Αγίου Κωνσταντίνου), σε ηθοποιούς 20 έως 25 ετών που θα πρέπει να ’χουν μαζί το βιογραφικό τους και μια φωτογραφία.
Στο μεταξύ, στις 10 Νοεμβρίου, στην Β΄ Σκηνή του «Άλμα» ανεβαίνει επίσης μια κωμωδία: η σάτιρα «Mein Komplex» της οποίας το κείμενο υπογράφει η ομάδα «Έκρηξη» που θα την παρουσιάσει σε σκηνοθεσία Μπάμπη Κλαλιώτη. Πρόκειται για μια φανταστική, ιατρικής φύσεως επίσκεψη _ Βιένη του 1920 _ στον ήδη διάσημο ψυχίατρο Φρόιντ του νεαρού ακόμα και άγνωστου Χίτλερ που προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει το σύμπλεγμά του απέναντι τις γυναίκες. Στην παράσταση, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε πέρσι στο θεατράκι «Κέλυφος» του Γιώργου Κώνστα, παίζουν οι Κώστας Καραμουσάλης, Μάνθος Καλαντζής, Νάντια Μητρούδη και ζωντανά τσέλο η Αντιγόνη Σεφερλή.
Στην Κεντρική Σκηνή, τέλος, του «Άλμα», παράλληλα με το «Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες», θα παίζεται απ’ τις 23 Νοεμβρίου, συνεχίζοντας τη μακρόχρονη πορεία του, «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού όπως το ’χει ανεβάσει στη σκηνή ο Ηλίας Λογοθέτης με τον ίδιο και την Μαρία Ζαχαρή.

No comments:

Post a Comment