October 22, 2013

Τζαζ σαν καθαρό νεράκι



Κύλησε η βραδιά χωρίς να το καταλάβω _ κυριολεκτώ. Σαν καθαρό νεράκι. Το _ αμερικανικής προελεύσεως _ Κουαρτέτο του Τζόσουα Ρέντμαν, που εμφανίστηκε στο πλαίσιο της Σειράς «Jazz Masters» της «Ελληνικής Θεαμάτων», τα έδωσε όλα.
Ξεκίνησαν με Γουέιν Σόρτερ και Τσάρλι Πάρκερ και μετά πέρασαν στις συνθέσεις του ίδιου του Ρέντμαν για να απογειωθούν: κομμάτια με δύναμη αλλά παράλληλα και μπαλάντες με έναν τρυφερό, μελωδικό ήχο, κομμάτια ξεσηκωτικά αλλά κι ένα τόσο, μα τόσο θλιμμένο, σχεδόν σαν πένθιμο εμβατήριο, κομμάτια προχωρημένα αλλά που να αντλούν και από τις βαθιές ρίζες της αμερικάνικης τζαζ.
Ο _ συμπαθέστατος, συν τοις άλλοις _ Τζόσουα Ρέντμαν έσυρε το χορό με το εκπληκτικό του σαξόφωνο αλλά πλάι του είχε και τρεις ισάξιούς του μουσικούς. Ο σπουδαίος πιανίστας Άρον Γκόλντμπεργκ, ο εξαίρετος μπασίστας Ρούμπεν Ρότζερς και ο ντραμίστας Γκρεγκ Χάτσινσον, ισότιμοι σολίστες, έδωσαν δείγματα υψηλής δεξιοτεχνίας.
Γίνεται τέσσερις σολίστες να σχηματίσουν ένα κουαρτέτο αποδοτικό; Γίνεται, αν τα χνώτα τους ταιριάξουν, αν δέσουν γερά τους ήχους τους, βρουν τα σημεία τους επαφής και, πέρα από τα εκρηκτικά _ αλλά καθόλου ξεκάρφωτα _ σόλι τους, υποτάξουν τη μουσική τους προσωπικότητα σε έναν κοινό σκοπό και γύρω από έναν κοινό άξονα. Οι τέσσερις του Κουαρτέτου Τζόσουα Ρέντμαν το πετυχαίνουν απόλυτα. Ή, τουλάχιστον, το πέτυχαν _ και στο κυρίως πρόγραμμά τους και στα δύο ανκόρ που μας πρόσφεραν _ χτες το βράδυ που ήμουν κι εγώ εκεί.
Το συμπέρασμα: Μια βραδιά  κερδισμένη.

Θέατρο «Παλλάς», 21 Οκτωβρίου 2013.

No comments:

Post a Comment