January 30, 2014

Νικαίτη Κοντούρη: «Πέρσες» στην Επίδαυρο με το ΚΘΒΕ και Γιάννη Φέρτη


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο 


Τους «Πέρσες» του Αισχύλου θα παρουσιάσει το καλοκαίρι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχοντας, με την παράσταση αυτή, στο φετινό, 60ο Φεστιβάλ Επιδαύρου. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε η Νικαίτη Κοντούρη κι από τη διανομή το μόνο δεδομένο είναι πως ο Γιάννης Φέρτης θα ερμηνεύσει το Φάντασμα του Δαρείου.
Θα ’ναι η δεύτερη φορά που η Νικαίτη Κοντούρη ασχολείται με Αισχύλο κι η πέμπτη που κάνει τραγωδία. Το περσινό καλοκαίρι ανέβασε για το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, σε περιοδεία, «Αγαμέμνονα» σε μια ενδιαφέρουσα παράσταση που παίχτηκε και στο Ηρώδειο, έχοντας ήδη σκηνοθετήσει «Μήδεια» του Ευριπίδη και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Εθνικό και «Τρωάδες» στο ΚΘΒΕ, που όλες έχουν παιχτεί στην Επίδαυρο.
Θα ’ναι, επίσης, η δεύτερη φορά στην 53χρονη ιστορία του που το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τους «Πέρσες». Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 1978 όταν τους σκηνοθέτησε ο Σπύρος Ευαγγελάτος -η παράσταση επίσης συμμετείχε και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.
Το πιο πρόσφατο ανέβασμα των «Περσών» του Αισχύλου στην Ελλάδα έγινε μόλις πριν από τρεις περίπου μήνες απ’ την Βαρβάρα Δούκα σε μια εκδοχή μικρού κλειστού χώρου στο «Εν Αθήναις».
Στην Επίδαυρο η τραγωδία έχει να παρουσιαστεί απ’ το 2009 όταν την ανέβασε ο πολύ πρόσφατα χαμένος, πολιτογραφημένος Γερμανός, Βούλγαρος Ντίμιτερ Γκότσεφ για το Εθνικό Θέατρο, παράσταση που αποδοκιμάστηκε από ένα μέρος του κοινού.
Η υπόλοιπη διανομή για το νέο ανέβασμα των «Περσών», όπως και οι συντελεστές -πλην Γιώργου Πάτσα, μόνιμου συνεργάτη της Νικαίτης Κοντούρη, ο οποίος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος για τα σκηνικά και τα κοστούμια- είναι στις συζητήσεις.

No comments:

Post a Comment