February 25, 2014

Άτοσσα ο Άκης Σακελλαρίου


Το Τέταρτο Κουδούνι/Έκτακτο


Ο καλός Άκης Σακελλαρίου επιστρέφει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε: στο αρχαίο δράμα. Το καλοκαίρι θα κάνει τραγωδία. Μετέχει στη διανομή των «Περσών» του Αισχύλου που θ’ ανεβάσει η Νικαίτη Κοντούρη -πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Φιλίππων/Θάσου- συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος -Θεσσαλονικιός είναι άλλωστε- το οποίο με την παράσταση αυτή θα συμμετάσχει στο φετινό, 60ο, Φεστιβάλ Επιδαύρου -η δεύτερη φορά που παρουσιάζει την τραγωδία του Αισχύλου μετά το καλοκαίρι του 1978, όταν τους «Πέρσες» σκηνοθέτησε ο Σπύρος Ευαγγελάτος. Το ιδιαίτερο είναι πως ο Άκης Σακελλαρίου θα ερμηνεύσει Άτοσσα -ο ρόλος-άξονας στους «Πέρσες». Πλάι στον Γιάννη Φέρτη που θα επωμιστεί το Φάντασμα του Δαρείου, όπως έχω ήδη γράψει στο «Τέταρτο Κουδούνι» στις 30 Ιανουαρίου αναγγέλλοντας την παράσταση, και με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο ως Αγγελιαφόρο.

Ο Άκης Σακελλαρίου ακριβώς με τραγωδία άρχισε, ουσιαστικά, την πορεία του, ερμηνεύοντας σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, στις «Βάκχες» του Ευριπίδη, την εναρκτήρια παράσταση του θιάσου του «Άττις», η οποία έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι του 1986 στους Δελφούς, έναν συγκλονιστικό Διόνυσο έντονης σωματικότητας που εντυπωσίασε και που εκτίναξε την καριέρα του.

Στο τελευταίο ανέβασμα των «Περσών» στην Επίδαυρο -το 2009 απ’ το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Βούλγαρου, πολιτογραφημένου Γερμανού, Ντίμιτερ Γκότσεφ- την Άτοσσα ερμήνευε η Αμαλία Μουτούση.

Και να συμπληρώσω πως άντρας ηθοποιός -ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος- έπαιζε Άτοσσα και στο τελευταίο, έως τώρα, ελληνικό ανέβασμα της τραγωδίας του Αισχύλου -απ’ την Βαρβάρα Δούκα στον κλειστό χώρο του «Εν Αθήναις» τον περασμένο Οκτώβριο, παράσταση που θα επαναληφθεί τον Μάιο. Ενώ η πιο πρόσφατη ερμηνεία γυναικείου ρόλου από άντρα στην Επίδαυρο ήταν του Γιώργου Κιμούλη που έκανε Μήδεια στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.
Για το ρόλο του Ξέρξη στους «Πέρσες» τους οποίους θα παρουσιάσει το ΚΘΒΕ προορίζεται ο ταλαντούχος νέος ηθοποιός του ΚΘΒΕ Γιώργος Κολοβός συμπληρώνοντας ένα ενδιαφέρον καρέ που πέτυχε η Νικαίτη Κοντούρη για τη διανομή της.


No comments:

Post a Comment