March 11, 2014

Αμαλία Μουτούση: διπλή παρουσία στο Φεστιβάλ Αθηνών


Το Τέταρτο Κουδούνι/Έκτακτο





Διπλή παρουσία θα ’χει φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών η Αμαλία Μουτούση. Θα παίξει στο νέo έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη «Μετατόπιση προς το ερυθρό» -ο τίτλος προέρχεται απ’ τον επιστημονικό όρο, γνωστό στην αγγλική ορολογία και ως redshift, με τον οποίο προσδιορίζεται στην αστρονομία η παρατηρoύμενη αλλαγή στο χρώμα του εκπεμπόμενου φωτός από ένα αστέρι. Tην παράσταση θα σκηνοθετήσει ο νέος ενδιαφέρων σκηνοθέτης Θάνος Παπακωνσταντίνου,
ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Helter Skelter». Ο οποίος, απ’ το που έχει ενεργοποιηθεί, έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις «Άμλετ, ο πρίγκιπας της Δανίας» πάνω στο έργο του Σέξπιρ, «Venison» -ελεύθερη διασκευή του «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου- και «Pedestal», ελεύθερη διασκευή των «Χοηφόρων» του Αισχύλου. Στη διανομή, μεταξύ άλλων, η Αλεξία Καλτσίκη κι ο Αντώνης Μυριαγκός.
Η «Μετατόπιση προς το ερυθρό», το πέμπτο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη απ’ το 2006, όταν άφησε την ηθοποιία για τη συγγραφή -«Το τυφλό σημείο», «Wolfgang», «Κωλοδουλειά», «Vitrioli», τα προηγούμενά του-, έκανε, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Αλεξάκη, την παγκόσμια πρεμιέρα του τον περασμένο Ιούλιο στα αγγλικά και με τον τίτλο «Redshift», στην Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Between the Seas («Μεταξύ των Θαλασσών») -η μοναδική διοργάνωση στην Βόρεια Αμερική που ασχολείται με τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες απ’ την περιοχή της Μεσογείου- το οποίο έχει ιδρύσει το 2010 και είναι καλλιτεχνική διευθύντριά του η ελληνίδα ηθοποιός και θεατρολόγος Ακτίνα Σταθάκη. Στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά.
Σημειώστε πως το «Vitrioli» του Γιάννη Μαυριτσάκη ανεβαίνει το ίδιο περίπου διάστημα -αρχές Ιουλίου- με την «Μετατόπιση προς το ερυθρό», στο Φεστιβάλ της Αβινιόν απ’ τον Ολιβιέ Πι, τον καινούργιο καλλιτεχνικό διευθυντή του, που το ’χει ήδη παρουσιάσει στα γαλλικά το 2012, σε θεατρική ανάγνωση, στο Παρίσι, στο «Οντεόν-Θέατρο της Ευρώπης» του οποίου ο Πι είχε ως πρόσφατα την καλλιτεχνική διεύθυνση και στη συνέχεια το ’χει ανεβάσει -την περασμένη σεζόν 2012/2013- στην Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου. Στο «Οντεόν» ο Ολιβιέ Πι είχε παρουσιάσει σε θεατρική ανάγνωση, το 2008, και το «Τυφλό σημείο» του Γιάννη Μαυριτσάκη.
Η δεύτερη εμφάνιση της εκλεκτής Αμαλίας Μουτούση στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών θα γίνει στην παράσταση που ετοιμάζει ο Βίκος Ναχμίας πάνω στον «Προμηθέα δεσμώτη» του Αισχύλου σε μετάφραση του ποιητή Νίκου Παναγιωτόπουλου -μια σύνθεση εκτεταμένων αποσπασμάτων της τραγωδίας. Στην παράσταση, στην οποία θα επιχειρηθεί μια ιδιαίτερη προσέγγιση και στην οποία θα συνεργαστεί ο συνθέτης Δημήτρης Καμαρωτός, η Αμαλία Μουτούση θα ερμηνεύσει μέρη απ’ τους ρόλους και του Προμηθέα και της Ιούς αλλά και μέρη του Χορού. Η υπόλοιπη διανομή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Η Αμαλία Μουτούση έχει ήδη συνεργαστεί με τον Βίκο Ναχμία, όταν ο δεύτερος είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια στη θεατρική ανάγνωση απ’ την ίδια της Ραψωδίας Ω΄, στο πλαίσιο της παρουσίασης ολόκληρης της «Ιλιάδας» του Ομήρου στη νέα, τότε, μετάφρασή της απ’ τον Δημήτρη Μαρωνίτη, που έγινε στο Εθνικό Θέατρο τη σεζόν 2011/2012, με αφηγήτρια σε κάθε ραψωδία διαφορετική ηθοποιό -απ’ τις σημαντικότερες του θεάτρου μας- και με διαφορετικούς συντελεστές.
Και οι δυο παραστάσεις -«Μετακίνηση προς το ερυθρό» και «Προμηθέας δεσμώτης»- θα παιχτούν στην «Πειραιώς 260»


No comments:

Post a Comment