June 2, 2014

Έργο άπαιχτο της συγγραφέα του «Ενρόν» από τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο


Το έργο της άπαιχτης και ουσιαστικά άγνωστης στην Ελλάδα βρετανίδας συγγραφέα Λούσι Πρεμπλ «The Effect» θ’ ανεβάσει για το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας, σε μετάφρασή του, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» της πόλης ως εναρκτήριο της επόμενης χειμερινής σεζόν. Η διανομή βρίσκεται σε εξέλιξη όπως και το θέμα των συντελεστών της παράστασης.
Το έργο, μια «νοσοκομειακή αισθηματική ιστορία» όπως έχει χαρακτηριστεί, αστείο και συγκινητικό, είναι γραμμένο για τέσσερα πρόσωπα και ανιχνεύει τα όρια της ιατρικής. Σε μια ακριβή κλινική που πληρώνει εθελοντές για φαρμακευτικά πειράματα συναντιούνται ο Τρίσταν, ένας κεφάτος, ερωτιάρης νεαρός, και η Κόνι, μια λαμπερή φοιτήτρια ψυχολογίας -πειραματόζωα και οι δυο. Καθώς λαμβάνουν όλο και ισχυρότερες δόσεις, τους παρακολουθεί η ψυχίατρος Λόρνα η οποία εποπτεύεται απ’ τον Τόμπι, έναν άλλο γιατρό, με τον οποίο έχουν μια έντονη σχέση. Οι δυο νέοι, ξεφεύγοντας απ’ την επίβλεψη της Λόρνα, αρχίζουν να ερωτεύονται ο ένας τον άλλο. Δεν είναι, όμως, σίγουροι αν το πάθος τους είναι ενστικτώδες ή καρπός των φαρμακευτικών ουσιών που τους χορηγούν.
Το «The Effect», το τρίτο πολύπρακτο θεατρικό της ήδη βραβευμένης Λούσι Πρεμπλ, έκανε την πρεμιέρα του στο Λονδίνο, στο Εθνικό Θέατρο, τον Νοέμβριο του 2012 και τιμήθηκε με το Βραβείο για το Καλύτερο Θεατρικό Έργο απ’ τον Κύκλο Θεατρικών Κριτικών.
Η 33χρονη σήμερα Λούσι Πρεμπλ έγινε διάσημη με το δεύτερο έργο της «Ενρόν» με θέμα το οικονομικό σκάνδαλο στην αμερικάνικη ενεργειακή εταιρία Ενρόν και τη χρεωκοπία της το 2001, που οδήγησε σε διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Το «Ενρόν» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τσίτσεστερ το 2009 για να μεταφερθεί στη συνέχεια πρώτα στο θέατρο «Ρόαγιαλ Κορτ» και κατόπιν στο Γουεστ Εντ ενώ το 2010 ανέβηκε στο Μπρόντγουέι για ν’ ακολουθήσουν διάφορες άλλες χώρες.

No comments:

Post a Comment