June 4, 2014

Ο Δημήτρης Μαυρίκιος ανεβάζει «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» για Μπέττυ Αρβανίτη


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο


Την πρώτη του συνεργασία με την «Πράξη» της Μπέττυς Αρβανίτη και του Βασίλη Πουλαντζά θα πραγματοποιήσει το χειμώνα ο Δημήτρης Μαυρίκιος που θ’ ανεβάσει στην Α΄ Σκηνή του θεάτρου «Οδού Κεφαλληνίας», σε μετάφρασή του, το έργο του Τενεσί Γουίλιαμς «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» με την Μπέττυ Αρβανίτη στο ρόλο της Βάιολετ Βέναμπλ.
Στο έργο η Κάθριν Χόλι, φτωχή συγγενής της εξέχουσας, πάμπλουτης οικογένειας Βέναμπλ της Νέας Ορλεάνης, που μένει κοντά στην εκκεντρική θεία της Βάιολετ Βέναμπλ, δίνει την εντύπωση πως τα λογικά της έχουν διασαλευτεί μετά το  θάνατο, το προηγούμενο καλοκαίρι, σε μια ακτή της Ισπανίας, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, στη διάρκεια ενός ταξιδιού τους στην Ευρώπη, του εξαδέλφου της Σεμπάστιαν, μοναχογιού της Κυρίας Βέναμπλ. Η οποία αρνείται ν αντιμετωπίσει την πραγματικότητα κι επιδιώκει να θολώσει την αλήθεια για την ομοφυλοφιλία του γιου της, με τον οποίο ήταν παθολογικά συνδεδεμένη, και για τις συνθήκες θανάτου του, επιτείνοντας την εντύπωση πως η Κάθριν δεν στέκει στα καλά της και προσπαθώντας να πείσει τον ψυχίατρο Κούκροβιτς να την λοβοτομήσει, ώστε να σταματήσει τους, υποτίθεται, ασυνάρτητους ισχυρισμούς της για τον τρόπο που ο εξάδελφός της έχασε τη ζωή του.
Ο γιατρός ψάχνει την περίπτωση και υποβάλλει το κορίτσι σε εξέταση με τον ορό της αλήθειας. Η Κάθριν τότε, μέσα στο κήπο με τα σαρκοβόρα φυτά των Βέναμπλ, θα αφηγηθεί την ανατριχιαστική ιστορία: πως ο Σεμπάστιαν την χρησιμοποιούσε σαν δόλωμα, όπως στα προηγούμενα ταξίδια χρησιμοποιούσε τη μητέρα του που έως τότε τον συνόδευε πάντα, για να ψαρέψει ντόπιους νεαρούς οι οποίοι, τελικά, αγρίεψαν, όρμησαν και σαν άλλοι κανίβαλοι τον κατασπάραξαν.
Το «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» -ένα μεγάλο μονόπρακτο- πρωτοανέβηκε στην Νέα Υόρκη το 1958, όταν ο Τενεσί Γουίλιαμς ήταν στις μεγάλες του δόξες, μαζί με το επίσης δικό του -αλλά πολύ συντομότερο- μονόπρακτο  «Κάτι το ανείπωτο» που έχει ανάλογη θεματική καθώς υπονοεί μια λεσβιακή σχέση, ως δίπτυχο κάτω από τον κοινό τίτλο «Γκάρντεν Ντίστρικτ» (Περιοχή Κήπου, απ’ το όνομα μιας παλιάς γειτονιάς της Νέας Ορλεάνης, όπου και τα δυο έργα τοποθετούνται).
Το 1959 μεταφέρθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στον κινηματογράφο απ’ τον Τζόζεφ Μάνκιεβιτς με Κάθριν Χέπμπορν -μια μνημειώδης ερμηνεία της Κυρίας Βέναμπλ-, Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Μαντγκόμερι Κλιφτ στους τρεις βασικούς ρόλους. Και το 1993 στην τηλεόραση, για το BBC, απ’ τον Ρίτσαρντ Έαρ με Μάγκι Σμιθ, την πρόωρα χαμένη Νατάσα Ρίτσαρντσον και Ρομπ Λόου.
Το έργο στην Ελλάδα πρωτοπαρουσίασε τη σεζόν 1958/1959, σχεδόν αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του, μαζί με το επίσης μονόπρακτο του Γουίλιαμς «Το μεγάλο αντίο» και κάτω απ’ τον γενικό τίτλο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι», ο Κάρολος Κουν, με το «Θέατρο Τέχνης», στο Υπόγειο, με Αγγέλικα Καπελλαρή, Μάγια Λυμπεροπούλου -που άφησε εποχή στην πρώτη αυτή εμφάνισή της- και Μηνά Χρηστίδη στους τρεις κύριους ρόλους.
Στην ελληνική σκηνή το έργο έχει να εμφανιστεί επαγγελματικά απ’ τη σεζόν 2008/2009 όταν το ανέβασε στο «Αμφι-Θέατρό» του ο Σπύρος Ευαγγελάτος με Κατερίνα Χέλμη, Μαρίνα Ασλάνογλου -τιμήθηκε για την ερμηνεία της αυτή με το Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»- και Θανάση Κουρλαμπά.
Το ρόλο του Γιατρού Κρούκοβιτς στην παράσταση του Δημήτρη Μαυρίκιου θα επωμιστεί ο Αλέξανδρος Βάρθης. Οι ζυμώσεις για το ρόλο της Κάθριν και τους υπόλοιπους της διανομής συνεχίζονται. Καθώς και για τους συντελεστές -ο μόνος σίγουρος είναι ο μόνιμος, τα τελευταία χρόνια, συνεργάτης του σκηνοθέτη Δημήτρης Πολυχρονιάδης που θ’ αναλάβει τα σκηνικά.
Θυμίζω πως ο Τενεσί Γουίλιαμς έχει σημαδέψει την καριέρα του Δημήτρη Μαυρίκιου -που τώρα ετοιμάζει για το Φεστιβάλ Αθηνών μια παράσταση εν εξελίξει πάνω στην «Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη-, καθώς ο «Γυάλινος κόσμος» του τον οποίο ανέβασε συναρπαστικά τη σεζόν 1996/1997 στο «Εμπρός» έχει γίνει σημείο αναφοράς -παιζόταν για τρεις σεζόν. Τώρα είναι η δεύτερη φορά που καταπιάνεται με τον αμερικανό συγγραφέα. Ο οποίος ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο «Οδού Κεφαλληνίας» στα 27 χρόνια από την ίδρυση της «Πράξης» -εντυπωσιακό υπόδειγμα σταθερότητας ιδιωτικού Θεάτρου ρεπερτορίου.
Υπογραμμίζεται ότι ο Δημήτρης Μαυρίκιος είναι ο πρώτος που έρχεται να σκηνοθετήσει στην Α΄ Σκηνή του θεάτρου μετά από έξι συνεχείς σεζόν παρουσίας του Στάθη Λιβαθινού στη θέση του σκηνοθέτη.

No comments:

Post a Comment