September 13, 2014

Άπαιχτο «Κρέας» στο «Αγγέλων Βήμα»


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο

Τη μαύρη κωμωδία «Κρέας» του άπαιχτου στην Ελλάδα Πίτερ Στρόαν, συγγραφέα και σεναριογράφου -μεταξύ άλλων, στις ταινίες «Οι Άντρες που κοιτούν επίμονα κατσίκες» του Γκραντ Χέσλοβ και «Και ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι» του Τόμας Άλφρεντσον (απ’ το μυθιστόρημα του Τζον λε Καρέ), για το οποίο κέρδισε, μαζί με την συν-σεναριογράφο και σύζυγό του Μπρίτζετ Ο’ Κόνορ που στο μεταξύ πέθανε, υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου-, θ’ ανεβάσει τον Νοέμβριο, στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα», ενταγμένο στη θεματική ενότητα «Noir» που είναι ο άξονας του ρεπερτορίου του την επόμενη χειμερινή σεζόν, ο Ιωσήφ Βαρδάκης.
Δεκαετία του ’60, Χριστούγεννα, και στο Γκέιτσεντ, μια μικρή, θλιβερή πόλη της νοτιοανατολικής Αγγλίας -η γενέτειρα του συγγραφέα- οι «επιχειρηματίες» ενός πορνοσινεμά, δυο αδέλφια χρεωμένα μέχρι το λαιμό στους νονούς της περιοχής που τους πουλάνε προστασία, και δυο λούζερ υπάλληλοί τους γενικών καθηκόντων, αποφασίζουν να κρατήσουν όμηρο έναν αρχινονό που φτάνει από το Λονδίνο και που τυχαία βρέθηκε στα χέρια τους.
Στόχος τους, να πάρουν τα λύτρα, να τον παραδώσουν στους δικούς του, να ξεχρεώσουν και να αλλάξουν ζωή. Αλλά ο περιώνυμος -και ψυχωτικός- δίδυμος αδελφός του έρχεται να τον αναζητήσει. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η πλοκή του έργου.
Το «Κρέας» (πρωτότυπος τίτλος «Bones») του βραβευμένου Πίτερ Στρόαν -που ξεκίνησε ως μουσικός για να εξελιχθεί σε συγγραφέα- έκανε την πρεμιέρα του στο Νιούκαστλ το 1999.
Στο «Αγγέλων Βήμα» ανεβαίνει σε μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου και με σκηνικά και κοστούμια Χρήστου Κωνσταντέλλου. Τους ρόλους έχουν επωμιστεί οι Γιάννης Μάνιος, Ακίνδυνος Γκίκας, Δημήτρης Λιακόπουλος, Νικόλας Μπράβος, Κωνσταντίνος Μούτσης.

No comments:

Post a Comment