October 24, 2014

Μανόλης Αναγνωστάκης και Λούλα Αναγνωστάκη σμίγουν επί σκηνής


Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο


Ο Μανόλης Αναγνωστάκης κι η -νεότερη- αδελφή του Λούλα Αναγνωστάκη, ένας απ’ τους σπουδαίους της ποίησής μας και η κορυφαία εν ζωή θεατρική μας συγγραφέας, συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή: «Χρόνος παλιός… Ο ουρανός κατακόκκινος» είναι ο τίτλος της παράστασης που ετοιμάζει στο



«Studio» του θεάτρου «Αργώ» η Νίκη Τουλουπάκη σε σκηνοθεσία Τάκη Λιατζιβίρη ενώνοντας με τρόπο θεατρικό και σε μορφή μονολόγου, μια επιλογή απ’ τα συγκλονιστικά ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη και το μονόλογο «Ο ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη, που τα συνδέουν «οι τραυματικές μνήμες, τα προδομένα όνειρα, η κατάρρευση του κοινωνικού περίγυρου, των ιδεών και των αγώνων μέσα από καταρρεύσεις ατομικές».
Η παράσταση θ’ ανοίγει με ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη -γύρω στα δεκαπέντε- επιλεγμένα έτσι ώστε να αποκτούν μια νοηματική ενότητα και σε μια ροή που να τα συνδέει και, κατά κάποιο τρόπο, να τα οδηγεί στο μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη.
Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται ενταγμένα συστηματικά σε θεατρική παράσταση ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη.
«Ο ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη πρωτοπαρουσιάστηκε τη σεζόν 1998/1999 απ’ το Εθνικό Θέατρο στην τότε «Νέα Σκηνή» του, ενταγμένος στην παράσταση/σύνθεση «Εμείς, οι άλλοι» μ’ ερμηνεύτρια την Βέρα Ζαβιτσιάνου. Σκηνοθέτης ο Βίκτωρ Αρδίττης. Στη συνέχεια τον ερμήνευσε η Ρένη Πιττακή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2008, στο «Σχολείον», σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου κι η Λυδία Κονιόρδου τη σεζόν 2011/2012 στον «Προσωρινό» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή μαζί μ’ ένα απόσπασμα απ’ το πιο πρόσφατο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Σ’ εσάς που με ακούτε» -τίτλος της παράστασης «Ο ουρανός κατακόκκινος-Σ’ εσάς που με ακούτε».
Ο μονόλογος περιλήφθηκε ολόκληρος, την ίδια σεζόν 2011/2012, και στη σύνθεση/μονόλογο από κείμενα της Λούλας Αναγνωστάκη «I Love You» που έκανε ο Σταμάτης Κραουνάκης σε σκηνοθεσία του μαζί με την Αλεξάνδρα Παντελάκη η οποία τον ερμήνευσε στο «Αθηναΐς». Το τιμητικό αφιέρωμα «I Love You» στην Λούλα Αναγνωστάκη ο Σταμάτης Κραουνάκης το επανέλαβε τον περασμένο χειμώνα 2013/2014 στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» με ερμηνεύτρια, αυτή τη φορά, την Ελένη Ουζουνίδου η οποία, πάντως, είχε ερμηνεύσει αυτούσιο το μονόλογο και την προηγούμενη σεζόν 2012/2013 στην Καβάλα με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.
Το πιο πρόσφατο ανέβασμα του μονολόγου έγινε το περασμένο καλοκαίρι και πάλι με την Ρένη Πιττακή στην Θεσσαλονίκη, στο Επταπύργιο, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Προυσαλίδη και στο πλαίσιο των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου 2014.


Η πρεμιέρα του «Χρόνος παλιός… Ο ουρανός κατακόκκινος» με την Νίκη Τουλουπάκη είναι προγραμματισμένη για τις 18 Νοεμβρίου. Η παράσταση, που θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη, ανεβαίνει με σκηνικά Άγγελου Δελλή, μουσική επιμέλεια Κωστή Αλέξη και φωτισμούς Θωμά Οικονομάκου.

No comments:

Post a Comment