December 16, 2015

Πέθανε η μέτζο Στέλλα Ντουφεξή


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 

Έγραφα στο «Τέταρτο Κουδούνι» στις 9 Ιανουαρίου του 2014 -πριν δυο περίπου χρόνια:
«Διάβασα στην ‘Εφημερίδα των Συντακτών’ την Βένα Γεωργακοπούλου, που αυτά ποτέ δεν της ξεφεύγουν, να γράφει πολλά κι ενδιαφέροντα για τον πολυβραβευμένο -δις οσκαρούχο- αυστριακό σταρ των ταραντινικών ‘Αδωξοι μπάσταρδη’ και ‘Django, ο τιμωρός’ και του ‘Θεού της σφαγής’ του Πολάνσκι, τον Κριστόφ Βαλτς. Για τη σημαντική θεατρική προϊστορία του -και το θεατρικό παρόν του- και για το ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία όπερας με τον ‘Ιππότη με το ρόδο’ του Ρίχαρντ Στράους στην Αμβέρσα. Και για την ελληνογερμανίδα πρωταγωνίστριά του στο ρόλο του Οκτάβιαν, τη μέτζο Στέλλα Ντουφεξή. Μια γοητευτική, λυγερή νέα γυναίκα με έξοχη φωνή και σπουδαία καριέρα στα μεγάλα ευρωπαϊκά θέατρα.
Να συμπληρώσω εγώ πως έχουμε έναν επιπλέον λόγο να καμαρώνουμε: η Στέλλα Ντουφεξή, που ’χει δώσει το παρών, μ’ εξαίσια αποτελέσματα, δυο φορές, αν δεν κάνω λάθος, στο Μέγαρο Μουσικής -σ’ ένα ατομικό ρεσιτάλ και σε μια συναυλία με ‘Ρομαντικά φωνητικά κουαρτέτα’, την έχω απολαύσει και στα δυο- ενώ έχει ηχογραφήσει και Ρεσπίγκι σ’ ένα cd με το δικό μας Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, είναι κόρη γερμανίδας μάνας και έλληνα πατέρα. Του σκηνοθέτη μας Σταύρου Ντουφεξή. Ελπίζω να τη δούμε, κάποια στιγμή, να κάνει και όπερα σε σκηνή ελληνική. Καιρός δεν είναι;».
Την Στέλλα Ντουφεξή δεν την είδαμε και δεν τη χαρήκαμε, τελικά, να κάνει όπερα σε σκηνή ελληνική. Ούτε θα τη δούμε και θα τη χαρούμε. Έφυγε απ’ τη ζωή σήμερα, στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας, στο Βερολίνο, όπου ζούσε με το σύζυγό της συνθέτη, μαέστρο και πιανίστα Κρίστιαν Γιοστ, μετά από τετράχρονη γενναία πάλη με τον καρκίνο, στα 47 της μόλις χρόνια -είχε γεννηθεί στην Φραγκφούρτη το 1968.
Η τελευταία απ’ τις δυστυχώς ελάχιστες -και μόνο συναυλιακές- εμφανίσεις της στην Ελλάδα, την οποία υπεραγαπούσε, ήταν στις 12 του περασμένου Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής σ’ ένα ρεσιτάλ με τον τίτλο «Ανοιξιάτική νύχτα».

No comments:

Post a Comment