December 21, 2015

Το «Μαυροπούλι» ξαναπετάει στο ίδιο μέρος


Το Τέταρτο Κουδούνι - Είδηση 


Ο Γρηγόρης Καραντινάκης ανεβάζει -είναι το δεύτερο ανέβασμα του έργου στην Ελλάδα- το «Blackbird (Μαυροπούλι)» του Ντέιβιντ Χάροουερ, με πρωταγωνιστές τον Αλέξανδρο Μυλωνά και την Βιργινία Ταμπαροπούλου και, μαζί τους, τη μικρή Άννα-Μαρία Κορνιά, στο «Lab» του θεάτρου «Σημείο» του Νίκου Διαμαντή, στον ίδιο, δηλαδή, χώρο -τότε «Νέα Σκηνή» του «Απλού Θεάτρου» του Αντώνη Αντύπα- όπου έχει πρωτοανεβεί στην Ελλάδα.
Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο -που έδωσε την πρεμιέρα του το 2005 στο Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν, έκανε μεγάλη αίσθηση για το θέμα του αλλά και για τον τρόπο που ο Στάιν το ανέβασε ενώ η παράσταση στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λονδίνο-, έργο που έκτοτε ανεβαίνει συχνά, η 27χρονη Oύνα εµφανίζεται ξαφνικά μπροστά στον μεσήλικα -57χρονο πια- Ρέι, δεκαπέντε χρόνια μετά τον παράξενο ερωτικό δεσµό τους -εκείνη ήταν 12, εκείνος 42. «Οργισµένη, μπερδεμένη, χαµένη στο παρελθόν», όπως σημειώνεται, «η Ούνα ζητάει απ’ τον Ρέι απαντήσεις. Ζητάει τη λύτρωση. Γιατί αυτός κατάφερε να προχωρήσει τη ζωή του; Γιατί όχι κι αυτή; Γιατί δεν την προστάτεψε; Ο Ρέι θα της τα πει όλα, θα της εξηγήσει, θα προσπαθήσει να την πείσει. Έχει ανάγκη την συγχώρεση της. Εξάλλου, η Ούνα είναι που τον αγάπησε πρώτη. Αυτή τον διάλεξε. Δυο φαντάσµατα του παρελθόντος, αθώα όσο και ένοχα, με μια διαφορετική αλήθεια, ένα διαφορετικό τραύµα ο καθένας και μια ιστορία αγάπης, κοινωνικής κακοποίησης και πόνου... Δυο άνθρωποι που ζήσανε κάτι υπέροχο και φρικαλέο ταυτόχρονα. Ποιος ο θύτης και ποιο το θύµα; Πρόκειται για μια ιστορία παιδοφιλίας και κακοποίησης; Ή για μια ιστορία αγάπης σε λάθος χρόνο;».
Η παράσταση, που ανεβαίνει στη μετάφραση του Λευτέρη Γιοβανίδη η οποία χρησιμοποιήθηκε και στο πρώτο ανέβασμα, με εκλεκτούς συντελεστές -Αντώνης Δαγκλίδης (σκηνικά), Γιούλα Ζωιοπούλου (κοστούμια), Σταύρος Γασπαράτος (μουσική), Σάκης Μπιρμπίλης (φωτισμοί)- θα κάνει πρεμιέρα αρχές Ιανουαρίου.
Το έργο του Χάροουερ πρωτοοανέβηκε στην Ελλάδα απ’ το «Απλό Θέατρο» τη σεζόν 2006/2007, σε σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδου, με Ρέι τον Δημήτρη Καταλειφό και Ούνα την Μαρία Καλλιμάνη, σε μια πολύ καλή παράσταση.
Τον Ντέιβιντ Χάροουερ, πάντως, παρουσίασε -άλλη μια πρωτιά- στην Ελλάδα η «Πράξη» της Μπέττυς Αρβανίτη και του Βασίλη Πουλαντζά, που ανέβασε στο τέλος της σεζόν 1999/2000, στο θέατρο «Οδού Κεφαλληνίας», στην Α΄ Σκηνή, αλλά ως παραγωγή της Β΄ Σκηνής του, το πρώτο του έργο (1995) «Μαχαίρι στην κότα» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου -μια, επίσης, πολύ καλή παράσταση.
Αυτά, αν δεν κάνω λάθος, είναι και τα μόνα ανεβάσματα του σκοτσέζου συγγραφέα στην Ελλάδα.

No comments:

Post a Comment