January 6, 2016

Τον επώνυμο ρόλο αναλαμβάνει η Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη στην «Αντιγόνη» του Λιβαθινού πλάι στον Δημήτρη Λιγνάδη-Κρέοντα


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση


H νεαρή Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη -η οποία ντεμπουτάρει στην Επίδαυρο αλλά και στο αρχαίο δράμα- θα επωμιστεί τον επώνυμο ρόλο στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, που θ’ ανεβάσει το καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου, με το Εθνικό Θέατρο, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Στάθης Λιβαθινός, πλάι στον Δημήτρη Λιγνάδη που ανέλαβε τον Κρέοντα, όπως έχει ήδη γράψει ο Βασίλης Μπουζιώτης στο enikos.gr: ένα δίδυμο διανομής -το βασικό- πολύ τολμηρά αλλά έξυπνα και ζυγισμένα επιλεγμένο.
Ο 51χρονος Δημήτρης Λιγνάδης, με άριστη γνώση του αρχαίου δράματος, με μακρά, ευδόκιμη ερμηνευτική πείρα στην αρχαία ελληνική τραγωδία και με πορεία ανοδική που, προ πολλού,
τον έχει οδηγήσει στην ωριμότητα και σε αξιομνημόνευτα υποκριτικά επιτεύγματα αλλά και σκηνοθετικά δοκιμασμένος στο είδος, θα ’ναι ο ισχυρός πόλος της παράστασης του Στάθη Λιβαθινού, όπου τον φερώνυμο ρόλο καλείται να σηκώσει μια 24χρονη, μικροκαμωμένη ηθοποιός, με πείρα ούτε τριών χρόνων στο θέατρο αλλά ιδιαίτερα ταλαντούχα. 
Η Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, απόφοιτος το 2013 της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου -όπου ο Δημήτρης Λιγνάδης δίδασκε επί σειρά ετών-, πρωτοεμφανίστηκε τη σεζόν 2013/2014 στην «Πενθεσίλεια» του Κλάιστ, μια παράσταση του Ακύλλα Καραζήση, που ξεκίνησε την άνοιξη του 2013 ως διπλωματική παράστασή του με τους τελειόφοιτους της σχολής τους οποίους δίδασκε, για να βγει το φθινόπωρο στο «Bios». Έκτοτε η ηθοποιός έχει συνεργαστεί, κυρίως, με το Εθνικό Θέατρο: στην «Γειτονιά των αγγέλων» του Καμπανέλλη με σκηνοθέτη τον Κώστα Τσιάνο, στην «Δυτική αποβάθρα» του Κολτές σε σκηνοθεσία Λουντοβίκ Λαγκάρντ, δίνοντας πολύ καλό στίγμα, και στο «Συγχώρεσέ με» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη, σε σκηνοθεσία και πάλι Ακύλλα Καραζήση, με μια εξαιρετικά πειστική ερμηνεία στο ρόλο του Αγοριού. Συμμετείχε, όμως, και στον περσινό «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, παραγωγή της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών».
Αξίζει να επισημανθεί ότι οι δυο ηθοποιοί συναντιούνται στη σκηνή για πρώτη φορά αυτή την περίοδο καθώς συμμετέχουν, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στην παράσταση του σεξπιρικού «Ριχάρδου Γ΄», όπου ο Δημήτρης Λιγνάδης ερμηνεύει τον επώνυμο ρόλο κι η Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη δυο μικρούς ρόλους -του Νεαρού Γιορκ και του Νεαρού Υπηρέτη.
Η «Αντιγόνη» έχει να παιχτεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου οκτώ καλοκαίρια -απ’ το 2007, όταν ο Λευτέρης Βογιατζής επανέλαβε, με την «νέα Σκηνή» του, την παράσταση-σταθμό που ’χε πρωτοανεβάσει το προηγούμενο καλοκαίρι του 2006, με Αντιγόνη την Αμαλία Μουτούση και Κρέοντα τον ίδιο.
Στο πλαίσιο, πάντως, του Φεστιβάλ Επιδαύρου η τελευταία φορά που παρουσιάστηκε η τραγωδία του Σοφοκλή -αλλά στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου- ήταν το καλοκαίρι του 2012, όταν την ανέβασε, με την ομάδα του «Ασίπκα» και με την Ειρήνη Δράκου στον επώνυμο ρόλο και τον Τάκη Μόσχο ως Κρέοντα, ο Δημήτρης Μπίτος.
Το πιο πρόσφατο ανέβασμα της πολυπαιγμένης τραγωδίας έχει γίνει μόλις το περασμένο καλοκαίρι απ’ τον Θέμη Μουμουλίδη και το σχήμα του «5η Εποχή Τέχνης» σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. Αντιγόνη ήταν η Ιωάννα Παππά και Κρέων ο Νικήτας Τσακίρογλου.

1 comment:

  1. Η Αναστασία Κονιδη είναι πραγματικά ταλαντούχα. Ξεχώρισε από την αρχή της καριέρας της με ιδιαίτερες ερμηνείες. Ανυπομονώ να δω την Αντιγόνη του Λιβαθινου. Ομολογώ ότι η σκηνοθεσία του Βογιατζη με την Μουτουση ήταν μοναδική. Μια μεγάλη πρόκληση.

    ReplyDelete