April 2, 2016

Στη χώρα όπου τα πρωταπριλιάτικα υλοποιούνται…



Έγραψα εδώ, χτες Παρασκευή, σε «είδηση» που αναρτήθηκε στις 18.16 πως ο Γιαν Φαμπρ παραιτήθηκε απ’ τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή -εκείνος την ήθελε θέση «curator»… Toυ «Ελληνικού Φεστιβάλ» -που εκείνος το ’θελε «Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου». Ήταν -νόμιζα- πρωταπριλιάτικο, όπως παραδέχτηκα στις 23.55.
Το πρωί, λίγες ώρες μετά, το πρωταπριλιάτικο απεδείχθη προφητικό: μάθαμε πως ο Γιαν Φαμπρ παραιτήθηκε όντως. Επειδή μου ’χει συμβεί κι άλλες φορές στο παρελθόν το πρωταπριλιάτικο που γραψα να επαληθευθεί αργά ή γρήγορα -για παράδειγμα, κάποτε έγραψα πως η Αλίκη Βουγιουκλάκη θα παίξει Αντιγόνη στην Επίδαυρο και την έπαιξε…-, αρχίζω να φοβάμαι. Ή μήπως απλώς θα πρέπει ν’ αρχίσω να γράφω και ωροσκόπια;
Έγραψα, επίσης, εδώ, στη στήλη «Το Τέταρτο Κουδούνι» που ανάρτησα την Παρασκευή, λίγο νωρίτερα, στις 15.00:
«Αν θα γινόμουν σοβαρός -μολονότι, μέσα στην περιρρέουσα φαιδρότητα, σοβαρά μου φαίνονται κι αυτά που ’γραψα όπως τα ’γραψα, θα ’λεγα ότι γι αυτό το εγωκεντρικό φεστιβαλικό πρότζεκτ, όπως λέμε, που με Φαμπρ ξεκινάει και σε Φαμπρ τελειώνει, με καμιά εκατοσταριά και βάλε αναφορές στ’ όνομά του στις 20 σελίδες του φακέλου -έως και για «εγκαίνια της έκθεσης με την παρουσία του Γιαν Φαμπρ» διάβασα (!) ενώ λείπουν τα βασικά, τελικά, δε φταίει ο ίδιος.
Οι ανίδεοι που έσπευσαν να υιοθετήσουν την ιδέα να τον καλέσουν για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια μετά τη δια κιτρίνων μεθόδων εκπαραθύρωση του Γιώργου Λούκου, που μηχανεύτηκαν, και τη σωρεία των αντιδράσεων που αυτή προκάλεσε, ως ανίδεοι, τίποτα δεν προσυζήτησαν με τον καλλιτέχνη -για το πώς αντιλαμβάνεται το όλο πράγμα. Και τώρα έχουν διορίσει τους αντ’ αυτών -όπου χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα- για να βγάλουν τα κάστανα απ’ τη φωτιά. Αλλά μου φαίνεται πως, τελικά, μαζί τους θα καούν κι οι ίδιοι. Διότι -για να παραφράσω και πάλι- είναι πολλές οι γκάφες Άρη… Πολλές και μεγάλες. Και αλλεπάλληλες».
Τελικά ήμουν συντηρητικός στις εκφράσεις μου για τους ανίδεους. Δεν πρόκειται για γκάφες αλλά για ΦΙΑΣΚΟ. Τι λένε επ’ αυτού στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού; Ο κ. υπουργός εννοώ κι οι σύμβουλοί του και οι αντ’ αυτών στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Ελληνικού Φεστιβάλ»; Χρειάζεται να κάνουν κι άλλη γκάφα-βήμα στο χορό του Ζαλόγγου που χορεύουν εδώ και μερικούς μήνες γύρω απ’ το Φεστιβάλ; Που το ΔΙΕΛΥΣΑΝ. Ή, καλύτερα, να πέσουν από τώρα στο γκρεμό, να τελειώνουμε; (Φωτογραφία: Εύη Φυλακτού).

No comments:

Post a Comment