June 23, 2016

Ο πλατωνικός «Ίων» σε σκηνοθεσία Νάνας Παπαδάκη σε συμπόσιο στα «Αισχύλεια»


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 



Ο πλατωνικός διάλογος «Ίων», δείγμα πλατωνικής «κωμωδίας», θα παρουσιαστεί ως σκηνικό σχεδίασμα για το Φεστιβάλ των «Αισχυλείων», στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας -στον υπαίθριο χώρο πίσω απ’ το θέατρο-, με συνοδεία μουσικών επί σκηνής, σε σύλληψη και σκηνοθεσία της καλής ηθοποιού Νάνας Παπαδάκη, σε μια παράσταση με τον τίτλο «Ίων του Πλάτωνα-Ένα μικρό συμπόσιο», καθώς το κοινό θα παρακολουθήσει το διάλογο, με το φως του ήλιου έως λίγο μετά τη δύση, συμμετέχοντας σ’ ένα μικρό συμπόσιο με κρασί και μουσική.
Στον πλατωνικό «Ίωνα» ο διάσημος εφέσιος ραψωδός και «ηθοποιός» Ίων επιστρέφει απ’ την Επίδαυρο, έχοντας λάβει το πρώτο βραβείο στις γιορτές προς τιμήν του θεού Ασκληπιού, προκειμένου να διαγωνιστεί και στα Παναθήναια. Συναντά τον Σωκράτη και στο διάλογό τους εξετάζεται κατά πόσο η ποιητική δημιουργία κι η ραψωδική οφείλονται σε θεία έμπνευση ή είναι συγκεκριμένες τέχνες.
Ο διάλογος εκτυλίσσεται, πιθανότατα, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, πριν αποστατήσει η Έφεσος απ’ την Α΄ Αθηναϊκή Συμμαχία. Αποτελεί προστάδιο της αυστηρής στάσης του φιλόσοφου στην «Πολιτεία». Η βαθιά σωκρατική ειρωνεία, η ριζική αμφιβολία για τα παραδεδομένα κι οι αντιδράσεις του ραψωδού χαρακτηρίζουν το έργο που θίγει πολλά θέματα τα οποία μας απασχολούν απ’ την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, διατηρώντας παράλληλα έναν κωμικό τόνο που απογειώνεται με θεαματικό τρόπο στο τέλος.
Η παράσταση, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου, ανεβαίνει σε μετάφραση που υπογράφει ο Αθανάσιος Τσακνάκης, σκηνική διαμόρφωση χώρου Γιώργου Ζορμπά, ο οποίος έχει και την οργάνωση της παραγωγής, μ επιμέλεια κοστουμιών Άσης Δημητρoλοπούλου και μουσική και στίχους Βαγγέλη Γιαννάκη. Η ίδια η Nάνα Παπαδάκη θα ερμηνεύσει τον Ίωνα κι ο Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος τον Σωκράτη. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Αδαμαντία Βλάμη, Φωτεινή Καπελλάκη, Μαρία Καστάνη, Κατερίνα Παπαγεωργίου. Οι Γιάννης Βιλιώτης, Βαγγέλης Γιαννάκης και Μάριος-Iβάν Παπούλιας θα ’ναι οι επί σκηνής μουσικοί.
Ας σημειωθεί ότι ο «Ίων» του Πλάτωνα σε θεατρική μορφή παρουσιάστηκε τη χειμερινή σεζόν που έληξε σε σκηνοθεσία Λένας Φιλίποβα στο «104» (Φωτογραφίες: Γιώργος Ζορμπάς).

No comments:

Post a Comment