July 18, 2016

Άγνωστο κωμειδύλλιο σε παγκόσμια πρώτη στην Κύπρο


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 

Το κωμειδύλλιο του Επαμεινώνδα Π. Ευθυμιάδη «Ο φαρμακοποιός και ο χωριάτης», το πρώτο θεατρικό έργο που γράφτηκε -1891- στην Κύπρο από κύπριο συγγραφέα -και μάλιστα Λεμεσιανό- και στο οποίο γίνεται εκτενής χρήση της κυπριακής διαλέκτου, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 6 Οκτωβρίου απ’ την «Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού» (ΕΘΑΛ) -της οποίας καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Μηνάς Τίγκιλης-
στο θέατρο «Ριάλτο» της Λεμεσού σε σκηνοθεσία Άδωνι Φλωρίδη.
Στο κωμειδύλλιο, που διαδραματίζεται στην Λεμεσό, το 1891, η Δαφνούλα, σύζυγος του Μανώλη, αρρωσταίνει και ζητά απ τον άντρα της να της πάρει φάρμακα. Ο Μανώλης, φτωχός αγρότης, δανείζεται χρήματα και πηγαίνει στη πόλη για να τα αγοράσει. Πέφτει θύμα της απληστίας του φαρμακοποιού Χάφτα ο οποίος, χρησιμοποιώντας γλωσσικά τεχνάσματα, τον πείθει πως το φάρμακο που του δίνει κοστίζει πολλαπλάσια απαυτά που ο ίδιος του ζητά. Ο Μανώλης, αφελής και αγνός, νιώθει υποχρεωμένος απ’ την καλοσύνη του Χάφτα. Όταν όμως ενημερωθεί για την απάτη, θα επιστρέψει στο φαρμακείο απαιτώντας να πάρει πίσω τα χρήματα του.
Το έργο, που δεν είχε ποτέ τυπωθεί, ανακάλυψε -ανακάλυψη σημαδιακή για την ιστορία του κυπριακού και, ευρύτερα, του ελληνικού θεάτρου-, το 2006, ο φιλόλογος Ανδρέας Λενακάκης σε παλαιοβιβλιοπωλείο του Ηρακλείου της Κρήτης σε μορφή χειρόγραφη: κιτρινισμένα φύλλα τετραδίου δεμένα με σπάγκο.  Ο Ανδρέας Λενακάκης που δεν κατάφερε να βρει στοιχεία για τον Ευθυμιάδη κατέφυγε στον επίσης φιλόλογο και μελετητή του κυπριακού θεάτρου Γιάννη Κατσούρη και ζήτησε τα φώτα του. Ο Κατσούρης, μετά από ενδελεχή έρευνα ενός χρόνου, εντόπισε τη δημοσίευση μερικών αποσπασμάτων του κωμειδυλλίου σε δυο φύλλα της εφημερίδας «Ραγιάς» του 1898, που εξέδιδε ο Γεώργιος Σταυρίδης στην Κερύνεια, κι αναζήτησε πληροφορίες για το συγγραφέα. Οι ελάχιστες που βρήκε δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Άνευ» το 2010, λίγους μήνες μετά το θάνατο του φιλόλογου. Την επιμέλεια της πρώτης έκδοσης του «Ο φαρμακοποιός και ο χωριάτης», που έγινε το 2011 απ’ τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, ανέλαβε ίδιος ο Ανδρέας Λενακάκης.
Στην παγκόσμια πρώτη του έργου τη μουσική σύνθεση και τα τραγούδια θα υπογράφει ο Νίκος Βήχας, τις χορογραφίες η Χλόη Μελίδου, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Εδουάρδος Γεωργίου και το σχεδιασμό των φωτισμών ο Βασίλης Πετεινάρης ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μανώλη θα επωμιστεί ο Κώστας Βήχας.

No comments:

Post a Comment