July 20, 2016

Η Ρένη Πιττακή θα είναι η Μέρι Ταϊρόν του Ο’ Νιλ στην Κύπρο με σκηνοθέτη τον Γιάννη Χουβαρδά


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 


Η Ρένη Πιττακή «μεταναστεύει» το χειμώνα: θα ’ναι η Μέρι Κάβαν Ταϊρόν στο «Μακρύ ταξίδι μιας μέρας μέσα στη νύχτα» του Γιουτζίν Ο’ Νιλ, που θ’ ανεβάσει ο Γιάννης Χουβαρδάς στην Λευκωσία, για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. 
Το ρόλο του Τζέιμς Ταϊρόν θα επωμιστεί ο Αντώνης Κατσαρής, 
του Έντμοντ Ταϊρόν ο Άρης Μπαλής και του Τζέιμι Ταϊρόν ο Θανάσης Δόβρης.
Το έργο, που διαδραματίζεται το 1912, δίνει με ένταση εικόνες απ’ τη δύσκολη ζωή της οικογένειας Ταϊρόν.
Κεντρικός ήρωας είναι ο Τζέιμς Ταϊρόν, πρωταγωνιστής του θεάτρου, που προτίμησε να θυσιάσει το τάλαντό του χάριν της εμπορικότητας, απάνθρωπα φιλάργυρος. Μαζί του, η καλλιεργημένη γυναίκα του, η Μέρι, που κατάντησε μορφινομανής ύστερα από παρότρυνση ενός ανίδεου γιατρού και τα δυο τους παιδιά, ο αλκοολικός, ακόλαστος Τζέιμι 
κι ο φυματικός Έντμοντ: μια οικογένεια ασταθής, προβληματική, σε συνεχή σύγκρουση που απειλεί τη συνοχή της.
Το «Μακρύ ταξίδι μιας μέρας μέσα στη νύχτα», που θεωρείται από πολλούς το αριστούργημα του Ο’ Νιλ, έντονα αυτοβιογραφικό, γράφτηκε μεταξύ 1939 και 1941. Ο συγγραφέας παρέδωσε το 1942 ένα σφραγισμένο αντίγραφό του στο εκδοτικό οίκο «Ράνσομ» με τον όρο ότι θα μπορεί να εκδοθεί μόνο 25 χρόνια μετά το θάνατό του, το 1945 υπέγραψε μάλιστα σχετικό συμβόλαιο. Πέθανε το 1953.
Η χήρα του και τρίτη σύζυγός του Καρλότα παρέκαμψε, όμως, τη διαθήκη, μεταφέροντας τα σχετικά δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Έτσι το «Μακρύ ταξίδι» και πρωτοεκδόθηκε και πρωτοπαίχτηκε -στην Σουηδία, αρχικά, στο Βασιλικό Δραματικό Θέατρο της Στοκχόλμης, στα σουηδικά, στην Νέα Ιόρκη λίγους μήνες μετά- το 1956, τρία μόλις χρόνια -κι όχι 25 όπως ήταν η επιθυμία του- μετά το θάνατο του συγγραφέα. To 1957, μάλιστα, τιμήθηκε και με το Βραβείο «Τόνι» για Καλύτερο Έργο και με το Βραβείο «Πούλιτζερ».
Στην Ελλάδα το πρωτοανέβασε στο Εθνικό, τη σεζόν 1964/1965 -μ’ επανάληψη το χειμώνα 1966/1967-, ο Αλέξης Μινωτής, με τον τίτλο «Ταξίδι μακριάς ημέρας μέσα στη νύχτα», σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και με μια μυθική διανομή: Μέρι η Κατίνα Παξινού, Τζέιμς Ταϊρόν ο ίδιος, Τζέιμι ο Δημήτρης Χορν, Έντμοντ ο Πέτρος Φυσσούν, Κάθλιν η Ελένη Χατζηαργύρη. Έκτοτε ανέβηκε αρκετές φορές στην ελληνική σκηνή, με πιο πρόσφατη στο «Θέατρο της Ημέρας», απ’ το θίασο «Ιχνηλάτες», σε σκηνοθεσία Τάσου Λέρτα, με Μέρι την Νίτα Παγώνη και Τζέιμς τον Βύρωνα Κολάση.
Στον ΘΟΚ θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2017, στην ΚεντρικήΣκηνή του, όπου τη σεζόν
θ’ ανοίξει «Ο γενικός γραμματέας» του Ηλία Καπετανάκη σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη.
Σημειώστε πως για την Ρένη Πιττακή είναι ο πρώτος ρόλος που κάνει σ έργο του Ο Νιλ ενώ ο Γιάννης Χουβαρδάς είναι πιστωμένος μ ένα εξαιρετικό ανέβασμα, τη σεζόν 2012/2013 -επανάληψη τη σεζόν 2013/2014-, στο Εθνικό, της τριλογίας του Ο Νίλ «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» -η πρώτη του επαφή με τον αμερικανό συγγραφέα.

No comments:

Post a Comment