September 25, 2016

Θοδωρής Γκόνης-Διονύσης Καψάλης ετοιμάζουν «Διαθήκη του Σέξπιρ» στην Καβάλα


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση  

Διονύσης Καψάλης: ο μείζων σύγχρονος μεταφραστής του Σέξπιρ στα ελληνικά, έστω κι αν έχει μεταφράσει μόνον επτά απ’ τα 37 έργα του και ορισμένα απ’ τα σονέτα του. Κι έξοχος ποιητής. Το εκτενές κείμενο/ποίημά του «Διαθήκη. 25 Μαρτίου 1616. Για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ», που κυκλοφόρησε τυπωμένο απ’ τις Εκδόσεις «Άγρα» στις 23 του περασμένου Απριλίου, ακριβώς τη μέρα της επετείου 


(23 Απριλίου 1616), θ’ αποτελέσει τον πρόλογο στην παράσταση «Η διαθήκη του Σαίξπηρ» που θ’ ανεβάσει ο Θοδωρής Γκόνης στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας του οποίου είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής.
Κυρίως σώμα της παράστασης για έξι ηθοποιούς κι έναν χορευτή, που ανεβαίνει για να τιμήσει τη φετινή επέτειο Σέξπιρ, μια σύνθεση σονέτων, σκηνών και μονολόγων απ’ τα σημαντικότερα έργα του Βάρδου του Έιβον, όλα σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη. Ο Διονύσης Καψάλης εμπνευσμένα, με ποιητική πνοή έχει μεταφράσει μέχρι τώρα «Ρωμαίο και Ιουλιέτα», «Βασιλιά Λιρ», «Οθέλο», «Περικλή», «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», «Μακμπέθ», «Άμλετ» και 25 απ’ τα «Σονέτα» του Σέξπιρ.
Τη σύνθεση των κειμένων και τη δραματουργική επεξεργασία επιμελούνται ο ίδιος ο Διονύσης Καψάλης -που ενδέχεται, ειδικά  για την παράσταση,
να μεταφράσει και αποσπάσματα από σεξπιρικά έργα με τα οποία δεν έχει ασχοληθεί- κι ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης, τα σκηνικά και τα κοστούμια θα υπογράφει η Ματίνα Μέγκλα και βοηθός σκηνοθέτη θα ’ναι η Κατερίνα Συμεωνίδου. Θα παίξουν οι Δημήτρης Κοντός, Στέλιος Παυλόπουλος, Κατερίνα Πατσιάνη, Παύλος Σταυρόπουλος, Σταύρος Τσιτσόπουλος και θα συμμετάσχει ο χορευτής Δημήτρης Σωτηρίου.
Στην Παιδική Σκηνή του το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ανεβάζει την παράσταση «Ο πρίγκιπας και ο ζητιάνος» βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μαρκ Τουέιν σε διασκευή και σκηνοθεσία Ελεάννας Τσίχλη. Στο έργο του Τουέιν ο Τομ Κάντι, ένα ζητιανάκι που κατοικεί με την οικογένειά του σε μια τρώγλη στην πλέον υποβαθμισμένη περιοχή του Λονδίνου κι ο τότε διάδοχος του αγγλικού θρόνου, Πρίγκιπας της Ουαλίας Εδουάρδος Τιδόρ, εκμεταλλευόμενοι το πανομοιότυπο παρουσιαστικό τους, αλλάζουν ρόλους για λίγες μέρες ώστε να γνωρίσει ο ένας τη ζωή του άλλου. Ο πρίγκιπας, ντυμένος με κουρέλια, θα ξεφύγει απ’ τον έλεγχο και την καταπίεση της εθιμοτυπίας του παλατιού για να μάθει από πρώτο χέρι πως ο λαός του ζει μέσα στην πείνα και την εξαθλίωση κι ο φτωχός ζητιάνος, θα ζήσει την παραμυθένια ζωή που τόσο πολύ ονειρευόταν μα σύντομα θα νιώσει τους κανονισμούς και τα βασιλικά πρωτόκολλα να τον πνίγουν και θ’ αναπολήσει την ανεμελιά της φτωχογειτονιάς του.
Η παράσταση, που θα κάνει την πρεμιέρα της (έναρξη για σχολεία) στις 31 Οκτωβρίου, ανεβαίνει με σκηνικά και κοστούμια Ματίνας Μέγκλα, μουσική Χρυσούλας Μίσχου (με τη συμμετοχή του Μουσικού Γυμνασίου Καβάλας) και βοηθούς σκηνοθέτη την Κατερίνα Συμεωνίδου και την Ναταλία Βασιλέκα. Θα παίζουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Κοντός, Στέλιος Παυλόπουλος, Κατερίνα Πατσιάνη, Παύλος Σταυρόπουλος, Σταύρος Τσιτσόπουλος.
Παράλληλα, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, συνεχίζοντας την πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, θα κάνει και μετακλήσεις. Στο πλαίσιό τους, στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, θα παρουσιαστούν «Το μάθημα» του Ιονέσκο σε σκηνοθεσία Βασίλη Βασιλάκη, 
με τον ίδιο, που θα κάνει κι ένα σεμινάριο, και τις Ντία Ζούρα και Ειρήνη Καράογλου (8, 9/10), η χορευτική σόλο περφόρμανς «The hero» της Σοφίας Μαυραγάνη (15/10) κι η «Κατερίνα» του Αύγουστου Κορτώ σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, με την Λένα Παπαληγούρα και το σκηνοθέτη (31/10, 1/11).

No comments:

Post a Comment