October 19, 2016

Ο Ισοβίτης και η Λουκρητία του Αρκά γίνονται θέατρο από τον Δημήτρη Αγορά


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 


Ο Αρκάς μπορεί πρόσφατα να τα έβαλε με το χάος του διαδικτύου και το ανεξέλεγκτο πολλών χρηστών των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνοντας ότι δε θα ξαναδημοσιεύσει καινούργιο σκίτσο του στο επίσημο προφίλ του στο facebook, αλλά θα γίνει θέατρο: ο Δημήτρης Αγοράς ανεβάζει στο «Vault» μια παράσταση βασισμένη στα κόμικς του «O ισοβίτης», «Χαμηλές πτήσεις», «Καστράτο», «Η ζωή μετά» και «Μαλλί με μαλλί». Προσωρινός τίτλος της, «Ζωή μετά χαμηλών πτήσεων».
«Ο μπαμπάς σπουργίτης προσπαθεί να ξεπεράσει την προδοσία της σπουργιτίνας, να βρει καινούργια σύντροφο και να χαλιναγωγήσει το ‘τέρας’ που έχει γιο. Ένας ισοβίτης βρίσκει παρηγοριά στο μοναδικό πλάσμα που του προσφέρει τη φιλία του με το αζημίωτο, τον βρωμερό ποντικό Μοντεχρήστο, ενώ ο θανατοποινίτης γράφει την αυτοβιογραφία του περιμένοντας χάρη. Η Λουκρητία θέλει απελπισμένα σεξ μα η σκληρή μοίρα είναι το μόνο σκληρό πράγμα που συναντάει καθώς συγκάτοικός της είναι ο ευνούχος Καστράτο. Σ’ ένα κομμωτήριο οι γλώσσες κόκκαλα δεν έχουν και κόκκαλα σπάνε, με τις πελάτισσες να είναι έτοιμες να πιαστούν μαλλί με μαλλί. Στην κόλαση και στον παράδεισο τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως μας τα είπαν. Ζωή μετά υπάρχει, αλλά κάτι από τα πριν μας θυμίζει… Οι ήρωες του Αρκά ξεπηδούν απ’ τις σελίδες των κόμικς για ν’ ανεβούν στο θεατρικό σανίδι» σημειώνει ο Δημήτρης Αγοράς, δίνοντας μια, κατά κάποιο τρόπο, περίληψη της παράστασης που ετοιμάζει.
Η ιδέα ξεκίνησε από μια δραματοποιημένη σύνθεση κόμικς του Αρκά, την οποία ο Δημήτρης Αγοράς έκανε παράσταση στο πλαίσιο της διδασκαλίας του στο θεατρικό εργαστήρι που έχει δημιουργήσει με γονείς και δασκάλους του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας κι από το οποίο προέκυψε η ομάδα «Confusions». Η ερασιτεχνική παράσταση είχε τόση επιτυχία ώστε να οδηγήσει στην επαγγελματική που ετοιμάζεται τώρα και της οποίας η πρεμιέρα προσδιορίζεται για τις αρχές Ιανουαρίου.
Τη δραματουργική επεξεργασία και τη σύνθεση των κειμένων υπογράφουν ο Δημήτρης Αγοράς και οι «Confusions», το σκηνικό ο σκηνοθέτης μαζί με την Μαρία Κακάρογλου, τα κοστούμια η Κωνσταντινιά Βαφειάδου, τη μουσική οι Ιμάμ Μπαϊλντί και την κίνηση η Αντιγόνη Γύρα. Στη διανομή, Δημήτρης Αγοράς, Βίκυ Αδάμου, Έλενα Αρβανίτη, Αλέξης Βιδαλάκης, Δημήτρης Κανέλλος, Στέφανος Κοσμίδης, Νεφέλη Παπαδερού, Χαρά Τσιτομενέα. 
Τα κόμικς του Αρκά «ντεμπουτάρησαν» στο θέατρο πριν από 30 χρόνια: το καλοκαίρι του 1986, όταν ο Γιάννης Κακλέας ανέβασε την πρώτη από τις βασισμένες σε κόμικς παραστάσεις του «Στο βάθος… μύθος», και έκτοτε έχουν χρησιμοποιηθεί σε παραστάσεις επαγγελματικές και ερασιτεχνικές. Ενώ ο έξοχος και ιδιαίτερα αγαπητός σκιτσογράφος ως αμιγής θεατρικός συγγραφέας πρωτοεμφανίστηκε στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου», όπου ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανέβασε τη σεζόν 2008/2009 το πρώτο του θεατρικό έργο «Εχθροί εξ αίματος», το οποίο, συμπληρωμένο μ’ ένα ακόμα σκέλος στο ίδιο ύφος και με τον τίτλο «Βιολογικός μετανάστης», ανέβηκε, υπό τον γενικό τίτλο «Επείγοντα περιστατικά» απ’ τον Θανάση Παπαγεωργίου στην «Στοά» το χειμώνα 2013/2014.

2 comments:

  1. Ημέρες παράστασης;

    ReplyDelete
  2. Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

    ReplyDelete