January 10, 2017

Ο Τζίμης Πανούσης στην Επίδαυρο με το Εθνικό ως Τρυγαίος στην «Ειρήνη» των Κηπουργού-Παπαμάρκου-Αρβανιτάκη


Το Τέταρτο Κουδούνι /Είδηση  

Ο Τζίμης Πανούσης θα ’ναι ο Τρυγαίος στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη που σχεδιάζει, σ’ εκδοχή μουσικού θεάτρου, ο Νίκος Κυπουργός με το Εθνικό Θέατρο για το προσεχές Φεστιβάλ Επιδαύρου. Την παράσταση θα σκηνοθετήσει, όπως ήδη έγραψε στο enikos.gr ο συνάδελφος Βασίλης Μπουζιώτης, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. 
Πάντως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για θεατρικό ντεμπούτο του Τζίμη Πανούση. Εκτός απ’ την, εγγενή στις σατιρικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις του, θεατρικότητα, την πορεία του ξεκίνησε το 1972 από ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Χολαργού ενώ απ’ το 1978 συνδέθηκε με την «Θεατρική Συντεχνία» που ’χαν ιδρύσει η Μίνα Αδαμάκη, ο Νίκος Αρμάος, η Ελένη Βουτυρά, ο Τάκης Σαρρής, ο Γιάννης Χουβαρδάς… Στην πρώτη -ομαδική- παράσταση της οποίας «Ο Αλέκος με τα κυδώνια» συμμετείχε ως ηθοποιός και μουσικός, όπως, στη συνέχεια, και στον «Ερωτόκριτο». Ως μουσικός συμμετείχε και στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» που ’χε ανεβάσει ο Σταύρος Ντουφεξής για το «Θέατρο Καισαριανής». 

Για τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό θα ’ναι η έκτη παρουσία του στο Φεστιβάλ Επιδαύρου. Πρωτοεμφανίστηκε εκεί το 1991 με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή που ανέβασε ο Σπύρος Ευαγγελάτος με το «Αμφι-Θέατρό» του. Ακολούθησαν, το 1993 -διπλή παρουσία-, οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη με το «Θέατρο Τέχνης» κι οι «Βάκχες» του Ευριπίδη και πάλι απ’ τον Σπύρο Ευαγγελάτο με το «Αμφι-Θέατρο», το 2007 η «Ανδρομάχη» του Ρακίνα με το Εθνικό Θέατρο και σκηνοθέτη τον Δημήτρη Μαυρίκιο και το 2015 -η πιο πρόσφατη- ο «Αίας» του Σοφοκλή με το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης θα κάνει, μόλις, τη δεύτερη παράστασή του στην Επίδαυρο, μετά από 17 ολόκληρα χρόνια. Η πρώτη του ήταν Αριστοφάνης επίσης, οι «Αχαρνής», που ’χε ανεβάσει, με την προϋπάρχουσα μουσική του Διονύση Σαββόπουλου, για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου το 2000. 
Τη συνάντηση ταλαντούχων στη μουσικοθεατρική «Ειρήνη» συμπληρώνει ο εξαίρετος πεζογράφος Δημοσθένης Παπαμάρκος στον οποίο έχει ανατεθεί η συγγραφή του λιμπρέτου. Βραβευμένος συγγραφέας δυο μυθιστορημάτων -«Η αδελφότητα του πυριτίου», «Ο τέταρτος ιππότης»- 
και δυο συλλογών διηγημάτων -«ΜεταΠοίηση», «Γκιακ»-, ο Δημοσθένης Παπαμάρκος εκτινάχτηκε με το «Γκιακ» που κυκλοφόρησε (2014) απ’ τις Εκδόσεις «Αντίποδες» -κάποια, μάλιστα, απ τα διηγήματα της συλλογής αυτής μεταφέρθηκαν στο θέατρο, σε δραματουργική επεξεργασία Έλενας Τριανταφυλλοπούλου, σε μια εξαιρετική παράσταση που υπέγραφε σκηνοθετικά ο Θανάσης Δόβρης και που παρουσιάστηκε για δυο σεζόν στο θέατρο «Skrow» ενώ κάποια ανεβαίνουν τον Φεβρουάριο, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο «Μικρό Θέατρο» της Μονής Λαζαριστών. Πρόσφατα ο Δημοσθένης Παπαμάρκος συνυπέγραψε με τον Γιάννη Ράγκο τα κείμενα στη μεταφορά σε γκράφικ νόβελ του «Ερωτόκριτου» του Βιτσέντζου Κορνάρου με σχέδια Γιώργου Γούση.
Η κωμωδία αυτή του Αριστοφάνη έχει να παιχτεί στην Επίδαυρο απ’ το 2013, όταν την παρουσίασε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με Τρυγαίο τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.
Η «Ειρήνη» θα ’ναι η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού, μετά την «Άλκηστι» του Ευριπίδη, που θα σκηνοθετήσει η Κατερίνα Ευαγγελάτου με Έλενα Μαυρίδου, Νίκο Κουρή και τον Γιάννη Φέρτη, όπως γράφτηκε επίσης στο enikos.gr.

No comments:

Post a Comment