January 27, 2017

Η Λεία Βιτάλη παντρεύει για ένατη φορά την Γηραιά Κυρία-Σοφία Σεϊρλή στο «Αγγέλων Βήμα»


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 

Το έργο της Λείας Βιτάλη «Ο ένατος γάμος της Γηραιάς Κυρίας», σε σκηνοθεσία Άσπας Κυρίμη και με την Σοφία Σεϊρλή στο ρόλο της μετεξελιγμένης Κλάρα Τσαχανασιάν, ανεβαίνει στο θέατρο «Αγγέλων Bήμα» στις 16 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Με την Καρδιά μας Ταξιδεύουμε» και με τον υπότιτλο -στην ενότητα- «Σταθμός Έκτος: Κάπρι, Ιταλία».
Το ιδιαίτερο στον «Ένατο γάμο της Γηραιάς Κυρίας», μια μαύρη φάρσα -τραγική κωμωδία- που μιλάει με χιούμορ σαρκαστικό για τη σύγχρονη άγρια εποχή των τεράτων και των θυμάτων τους, είναι ότι η Λεία Βιτάλη,
ζωντανεύει ξανά στη σκηνή το τέρας της απληστίας και του άκρατου καπιταλισμού, που δημιούργησε ο Φρίντριχ Ντίρενματ στο κορυφαίο του έργο «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας». Αυτή τη φορά το «τέρας» χτυπά στην Ελλάδα της Κρίσης. Η Κλάρα Τσαχανασιάν -120 ετών πλέον-, ζάμπλουτη και παντοδύναμη, επισκέπτεται τη χώρα για να τελέσει τον ένατο γάμο της -με τον νεκρό (!) εραστή της- και επίσημους καλεσμένους αρχηγούς κρατών, τον Πάπα, τραπεζίτες και τους μεγιστάνες φίλους της. Στην πραγματικότητα, όμως, το διεστραμμένο μυαλό της σχεδιάζει μια σατανική εκστρατεία. «Κάνε σούζα μικρή μου χώρα. Έτσι μπράβο!», σηκώνει το δάχτυλο και μας λέει. «Θα μείνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά της; Υπάρχει άραγε χώρος στην ψυχή ενός ‘τέρατος’ για τρυφερότητα και αγάπη;» αναρωτιέται η συγγραφέας.
Ο μονόλογος ανεβαίνει με σκηνικά και κοστούμια Ιουλίας Σταυρίδου, φωτισμούς Βαγγέλη Μούντριχα και μουσική επιμέλεια Αθηνάς Καψετάκη.
«Ο ένατος γάμος της Γηραιάς Κυρίας» πρωτοπαρουσιάστηκε, και πάλι στο «Αγγέλων Βήμα», τον Οκτώβριο του 2011, σε σκηνοθεσία της συγγραφέα Λείας Βιτάλη, με ερμηνεύτρια την Μαίρη Νάνου.
Ας σημειωθεί ότι η Σοφία Σεϊρλή μόλις ερμήνευσε, στο «Αγγέλων Βήμα» πάντα, την «Σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ριτσου ενώ, στο ενδιάμεσο, αντικατέστησε για δυο βδομάδες, στο ρόλο της Κέιτ, στην εξαιρετική παράσταση, απ’ τον Γιάννη Μόσχο, του «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» του Άρθουρ Μίλερ, που παίζεται στο «Εμπορικόν», την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου η οποία αναγκάστηκε να λείψει για μια μικροεπέμβαση (Φωτογραφία παράστασης: Νικόλας-Αύγουστος Γκέσκερ).

No comments:

Post a Comment