February 22, 2017

Γάλλος, Λούλης, Σαράντης στην αντροκρατούμενη «Μήδεια» για τρεις του Δημήτρη Καρατζά στην Μικρή Επίδαυρο


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 



Ο Γιώργος Γάλλος θα ερμηνεύσει την Μήδεια, ο Χρήστος Λούλης τον Ιάσωνα, τον Κρέοντα, τον Αιγέα και τον Παιδαγωγό 


κι ο Μιχάλης Σαράντης την Τροφό και τον Αγγελιοφόρο και θα κρατήσει το μέρος του -γυναικείου- Χορού στην «Μήδεια». Την τραγωδία του Ευριπίδη, επιστρέφοντας στους τρεις υποκριτές της αρχαιότητας και μάλιστα χωρίς πολυμελή -με μονομελή- Χορό, θ’ ανεβάσει (όπως έγραψε η συνάδελφος Γεωργία Οικονόμου στον ιστότοπο tospirto.net) το καλοκαίρι, στην Μικρή Επίδαυρο και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου, ο Δημήτρης Καραντζάς.

Θα ’ναι η δεύτερη συμμετοχή του νεαρού σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ αλλά η πρώτη παράστασή του στην Μικρή Επίδαυρο. Το 2014 σκηνοθέτησε μ’ επιτυχία, για το Φεστιβάλ Επιδαύρου, στο θέατρο του Πολύκλειτου του Νεότερου, την «Ελένη του Ευριπίδη -σε ηλικία 26 ετών, ο νεότερος σκηνοθέτης που ανέβασε έργο στην Επίδαυρο.
Η «Μήδεια» θα παρουσιαστεί στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, στη μετάφραση που χει κάνει ο Μίνως Βολανάκης, με σκηνικά Έλλης Παπαγεωργακοπούλου, κοστούμια Ιωάννας Τσάμη, μουσική Ανρί Κεργκομάρ, διδασκαλία κίνησης Χρήστου Παπαδόπουλου, φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου και βοηθό σκηνοθέτη και δραματουργίας την Θεοδώρα Καπράλου.
Να σημειωθεί πως και ο Χρήστος Λούλης και ο Γιώργος Γάλλος έχουν ήδη παίξει στην «Μήδεια» -στην Επίδαυρο: ο Χρήστος Λούλης τον Ιάσονα και τότε, μάλιστα -το 2011, στην «Μήδεια» του Αντώνη Αντύπα με το θίασο «Φάσμα» του σκηνοθέτη και την Αμαλία Μουτούση στον επώνυμο ρόλο- 

κι ο Γιώργος Γάλλος τον Κρέοντα -το 2008, στην πολυτάραχη «Μήδεια» του Ανατόλι Βασίλιεφ, με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας και Μήδεια την Λυδία Κονιόρδου.
Θυμίζω πως δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε «Μήδεια» μόνο με άντρες στην Ελλάδα: ο Ιάπωνας Μικιζίρο Χίρα εμφανίστηκε ως -συγκλονιστική, ανεπανάληπτη- Μήδεια, περιστοιχισμένος από αντρική διανομή, στην παράσταση της τραγωδίας του Ευριπίδη με το θίασο «Τόχο» και σε σκηνοθεσία Γιουκίο Νιναγκάουα -και οι δυο πρόσφατα χαμένοι-, το 1983 στον Λυκαβηττό και το 1984 στο Ηρώδειο, με θριαμβευτική επιτυχία, αλλά κι ο -ακόμα πιο πρόσφατα χαμένος- Σπύρος Ευαγγελάτος ανέβασε, στο θέατρο του Ασκληπιείου και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου, «Μήδεια» αποκλειστικά με αντρική διανομή, με τον Γιώργο Κιμούλη σε μια δυνατή ερμηνεία του επώνυμου ρόλου.

No comments:

Post a Comment