April 18, 2017

Και ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος στο ΚΘΒΕ: σκηνοθετεί το «Ντα» με τον Κώστα Σαντά


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 




Τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο, άλλον έναν άξιο σκηνοθέτη της νεότερης γενιάς, μετακαλεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για ν’ ανεβάσει, την επόμενη χειμερινή περίοδο, με τον Κώστα Σαντά στον επώνυμο ρόλο, το τρυφερό, βαθιά συγκινητικό αλλά και με χιούμορ, βραβευμένο αυτοβιογραφικό έργο του Ιρλανδού Χιου Λέναρντ «Ντα» -ταυτισμένο στην Ελλάδα με τον Μάνο Κατράκη που το πρωτοπαρουσίασε ερμηνεύοντας συναρπαστικά τον Ντα.
Το «Ντα» -ο τίτλος απ’ την περικοπή του αγγλικού daddy/dad ήτοι μπαμπάς- που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1973 στις ΗΠΑ -στο Όλνι της Πολιτείας Μέριλαντ-, δυο μήνες πριν κάνει την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του στο Δουβλίνο, διαδραματίζεται το 1968. Ο συγγραφέας Τσάρλι Τάιναν -alter ego του Λέναρντ-, που έχει φύγει και ζει στο Λονδίνο από πολύ νέος, έχει έρθει στο πατρικό του, στην Ιρλανδία -έξω απ το Δουβλίνο- μετά την κηδεία του θετού πατέρα του, του Νικ Τάιναν, του Ντα, για ν αδειάσει το σπίτι και να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες. Μέσα από διαρκή φλάσμπακ, οι αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας του -οι δύσκολες σχέσεις με τον πατέρα του που, πάντως, τον σημάδεψε, η αγάπη των γονιών του που δεν της έδωσε σημασία...- κι οι ενοχές τον κατακλύζουν για να τον οδηγήσουν στην αποδοχή του παρελθόντος που είχε κάποτε απορρίψει.
Το έργο έχει μεταφερθεί το 1988 και στον κινηματογράφο, σε σενάριο του ίδιου του συγγραφέα, απ’ τον Ματ Κλαρκ, με Ντα τον Μπάρναρντ Χιουζ -που ερμήνευσε το ρόλο και στο θριαμβευτικό ανέβασμα του έργου στο Μπρόντγουέι, το 1978- και τον Μάρτιν Σιν ως Τσάρλι.
Το «Ντα» στην Ελλάδα πρωτοπαρουσίασε, με το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρό» του, τη σεζόν 1979/1980, στο θέατρο «Μπροντγουαίη», ο Μάνος Κατράκης, σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη -η παράσταση, μεγάλη επιτυχία, επαναλήφθηκε και τις δυο επόμενες σεζόν 1980/’81 και 1981/’82. Το ρόλο του Τσάρλι κράτησαν, κατά σειρά, ο Φάνης Χηνάς, ο Δημήτρης Χρυσομάλλης κι ο Θόδωρος Κατσαφάδος.
Το χειμώνα 1998/’99 το έργο ανέβηκε στο «Αλκυονίς», απ’ το «Μοντέρνο Θέατρο» του Γιώργου Μεσσάλα, σε σκηνοθεσία του -ο ίδιος είχε επωμιστεί και τον επώνυμο ρόλο, με Τσάρλι τον Γιώργο Κωνσταντή- και το 2000/2001 απ’ το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης -παίχτηκε και στην Αθήνα, στο «Μπροντγουαίη» επίσης.
Σκηνοθέτης ήταν ο Πάνος Σκουρολιάκος, Ντα ο Πέτρος Φυσσούν, Τσάρλι και πάλι ο Θόδωρος Κατσαφάδος. Επόμενος Ντα ήταν ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος που ανέβασε ο ίδιος το έργο, το χειμώνα 2006/2007, στο «Βασιλάκου», για το Θέατρο «Διαδρομή», με Τσάρλι τον Παναγιώτη Μπουγιούρη.
Για το πέμπτο ελληνικό ανέβασμα του έργου -στο ΚΘΒΕ, απ’ τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο ο οποίος έχει αναλάβει και τη μετάφραση-, οι υπόλοιποι συντελεστές κι η διανομή, πλην του ήδη δεδομένου Κώστα Σαντά, βρίσκονται ακόμα υπό συζήτηση.
Η παράσταση, πάντως, θ’ ανεβεί στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, τον Ιανουάριο, αμέσως μετά την επανάληψη του «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Έμιλι Μπροντέ, που παίχτηκε φέτος -μέχρι τις 9 Απριλίου- σε διασκευή για το θέατρο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.

No comments:

Post a Comment