November 12, 2017

Με «Ορέστη» το ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο το καλοκαίρι: σκηνοθετεί ο Γιάννης Αναστασάκης, στον επώνυμο ρόλο ο Χρίστος Στυλιανού


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 

Με τον «Ορέστη» του Ευριπίδη θα εμφανιστεί το καλοκαίρι στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Γιάννης Αναστασάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου, ενώ ο επώνυμος ρόλος έχει ανατεθεί στον Χρίστο Στυλιανού κι ο ρόλος της Ηλέκτρας στην Ιωάννα Κολλιοπούλου.
Ο «Ορέστης» θα παρουσιαστεί -στις 3 και 4 Αυγούστου στην Επίδαυρο- σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα (φωτογραφία: Χρήστος Ζουλιάτης) που επάξια έχει εκτιναχτεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της μετάφρασης αρχαίας τραγωδίας ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει επωμιστεί ο Θεσσαλονικιός -ο Γιάννης Αναστασάκης επιμένει στη συσπείρωση ντόπιων δυνάμεων στο ΚΘΒΕ- Γιάννης Θαβώρης. Που -με έδρα το Λονδίνο όπου, μετά από σπουδές αρχιτεκτονικής
στη γενέθλια πόλη του, σπούδασε σκηνογραφία και βραβεύτηκε, μάλιστα- διαπρέπει εδώ και είκοσι χρόνια στα ευρωπαϊκά Θέατρα, στο χώρο, κυρίως, της όπερας. Κι ο οποίος πρωτοσυνεργάστηκε επιτυχώς -μόλις η πρώτη, στην εικοσαετία αυτή, συνεργασία του στην Ελλάδα…- με το ΚΘΒΕ, την περσινή σεζόν 2016/2017, σχεδιάζοντας τα σκηνικά στα «Ανεμοδαρμένα ύψη» που ανέβασε, σε δική του διασκευή για τη σκηνή του μυθιστορήματος της Έμιλι Μπροντέ, ο Γιάννης Καλαβριανός, παράσταση που επαναλαμβάνεται φέτος στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Για τον Γιάννη Αναστασάκη, σκηνοθετικά, θα ’ναι η πρώτη του παρουσία στην Επίδαυρο αλλά κι η πρώτη του, ουσιαστικά, ενασχόληση με το αρχαίο δράμα -στο βιογραφικό του έχει μόνο, ως συνεργάτης σκηνοθέτης, τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου που ανέβασε ο Θοδωρής Γκόνης με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, παράσταση η οποία εντάχτηκε και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2005.

Ο Χρίστος Στυλιανού που έχει επωμιστεί τον Ορέστη, πάντως,  έχει, ως ηθοποιός, πείρα Επιδαύρου. Κυπριακής καταγωγής, γεννημένος στην Μόσχα, μεγαλωμένος στην Λευκωσία, αριστούχος απόφοιτος (2005) της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ -με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και είναι εγκατεστημένος πια-, στη σκηνή απ’ το 2005/2006, απ’ τη σεζόν 2006/2007 σταθερά στη δύναμη του ΚΘΒΕ, έχει εμφανιστεί στην Επίδαυρο με την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (σκηνοθεσία Γιάννης Ιορδανίδης, 2007, μέλος του Χορού), τα «Μικρά Διονύσια», σύνθεση αποσπασμάτων αρχαίων δραμάτων του Κ. Χ. Μύρη (σκηνοθεσία Γιάννης Ρήγας-Γρηγόρης Καραντινάκης, 2011), τους «Ιππής» του Αριστοφάνη (σκηνοθεσία Σταμάτης Φασουλής, 2012, μέλος του Χορού), τους «Πέρσες» του Αισχύλου (σκηνοθεσία Νικαίτη Κοντούρη, 2014, μέλος του Χορού), την «Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» (σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, 2015, Α΄ Αγγελιαφόρος) ενώ το καλοκαίρι του 2016 -την πρώτη χρονιά αλλά όχι στην επανάληψη του 2017-, στους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, που ανέβασε ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, ερμήνευε, εναλλάξ με τον Γιάννη Στάνκογλου, τον Ετεοκλή. Ως προς την ενασχόλησή του με το αρχαίο δράμα ας σημειώσω ότι ήταν κι ο Μενέλαος στην «Ελένη» του Ευριπίδη, που ανέβασε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, για τη Νεανική Σκηνή του ΚΘΒΕ, σε κλειστό θέατρο -την Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών-, τη σεζόν 2008/2009. Πριν απ’ την παράσταση της Επιδαύρου, ο Χρίστος Στυλιανού έχει την «Οικογενειακή γιορτή» («Festen»), διασκευή του Ντέιβιντ Έλντριτζ για το θέατρο του σεναρίου της ταινίας του Τόμας Βίντερμπεργκ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, όπου ερμηνεύει τον Κρίστιαν, παράσταση περσινή που επαναλαμβάνεται φέτος στο Φουαγιέ του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενώ θα ’ναι κι ο Ντάνι στα «Ορφανά» του Ντένις Κέλι που θα σκηνοθετήσει ο Τάκης Τζαμαργιάς στον ίδιο χώρο -η πρεμιέρα στις 14 Απριλίου.
Η Ιωάννα Κολλιοπούλου, η Ηλέκτρα στον «Ορέστη» του Γιάννη Αναστασάκη, απόφοιτος (2010) της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, που είναι η Στέλλα Γερακάρη στο βασισμένο στην «Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγορίου Ξενοπούλου -έστω και αν, παραδόξως, αυτό αποκρύπτεται!- έργο του Γιάννη Οικονομίδη «Στέλλα κοιμήσου» το οποίο ο ίδιος ανέβασε πέρσι (2016/2017) για το Εθνικό, παράσταση που επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά στην Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», έχει μια εμπειρία Επιδαύρου: ήταν στην ομάδα των ηθοποιών με την οποία παρουσίασε ο Δημήτρης Καραντζάς, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, την «Ελένη» του Ευριπίδη.
Τον Μενέλαο έχει αναλάβει ο Χριστόδουλος Στυλιανού, επίσης Θεσσαλονικιός και επίσης αριστούχος απόφοιτος (1989) της
δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, που έχει συνεργαστεί με το Θέατρο απ’ το 1989/1990 μέχρι το 2002 και που τον καιρό αυτό παίζει, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη -στη φετινή διανομή- τον επώνυμο ρόλο στον «Αίαντα» του Σοφοκλή, ο οποίος επαναλαμβάνεται για δεύτερη σεζόν στο «Από Μηχανής Θέατρο», όπου η παράσταση μεταφέρθηκε, φέτος, απ το «Θησείον»  και τον Άγγελο ο Νικόλας Μαραγκόπουλος, στη δύναμη του ΚΘΒΕ απ’ το 2013/2014, που παίζει, τώρα, τον Ιβάν στην «Ρωσική Επανάσταση» του Τσέζαρις Γκραουζίνις, στο «Βασιλικό Θέατρο» (Φωτογραφίες παραγράφου: Τάσος Θώμογλου).
Οι συζητήσεις για τους άλλους συντελεστές και την υπόλοιπη διανομή συνεχίζονται.  
Η τελευταία φορά που ο -σχετικά ολιγοπαιγμένος- «Ορέστης» παρουσιάστηκε στην ελληνική σκηνή ήταν τη σεζόν 2014/2015, όταν το έργο ανέβασε -και μάλιστα στην Θεσσαλονίκη, στο θέατρο «Αυλαία»- ο Σίμος Κακάλας, με την ομάδα «Χώρος» της οποίας είναι ο βασικός συνιδρυτής, τον Δημήτρη Λάλο στον επώνυμο ρόλο και την Έλενα Μαυρίδου ως Ηλέκτρα. Η -ερευνητική- παράσταση για πέντε ηθοποιούς, το καλοκαίρι του 2015, παίχτηκε στην Επίδαυρο -είναι το πιο πρόσφατο ανέβασμα της τραγωδίας στο Φεστιβάλ Επιδαύρου- ενώ τον επόμενο χειμώνα 2015/2016, προσαρμοσμένη, μεταφέρθηκε απ’ την ομάδα «Χώρος», στην ομώνυμη αίθουσά της στην Αθήνα, την οποία και εγκαινίασε.
Ο «Ορέστης» μέχρι τώρα είχε παρουσιαστεί μόνο μια φορά απ’ το ΚΘΒΕ: το καλοκαίρι του 2008, οπότε και συμμετείχε στο

Φεστιβάλ Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Σλόμπονταν Ούνκοβσκι απ’ την ΠΓΔΜ, με Ορέστη τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και Ηλέκτρα την Λυδία Φωτοπούλου (Φωτογραφία παραγράφου: Κώστας Αμοιρίδης).

No comments:

Post a Comment