December 22, 2017

Ο Δημήτρης Καραντζάς ανεβάζει για την Μπέττυ Αρβανίτη «Γυάλινο κόσμο» με Χάρη Φραγκούλη και Ελίνα Ρίζου


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 



Τον κλασικό πια «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Γουίλιαμς θ’ ανεβάσει, την επόμενη χειμερινή θεατρική περίοδο 2018/2019, ο Δημήτρης Καραντζάς, στην Α΄ Σκηνή του θεάτρου «Οδού Κεφαλληνίας» για την «Πράξη» της Μπέττυς Αρβανίτη (και του Βασίλη Πουλαντζά) η οποία δεν παύει ν αναζητάει και να τολμά με νέους ανθρώπους του θεάτρου. Η Μπέττυ Αρβανίτη θα ερμηνεύσει την Αμάντα Γουίνγκφιλντ ενώ ο Χάρης Φραγκούλης θα επωμιστεί το ρόλο του Τομ Γουίνγκφιλντ κι η Ελίνα Ρίζου της Λόρα Γουίνγκφιλντ ενώ δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί ο ηθοποιός που θα παίξει τον Τζιμ Ο’ Κόνορ καθώς κι οι λοιποί συντελεστές -μεταφραστής κλπ.
Είναι η πρώτη φορά που ο διαρκώς εξελισσόμενος Δημήτρης Καραντζάς καταπιάνεται με τον Τενεσί Γουίλιαμς. Απ’ τους


τρεις πρωταγωνιστές του, η Μπέττυ Αρβανίτη, στην 55χρονη καριέρα της, έχει ήδη παίξει Μπλανς ΝτιΜπουά στο «Λεωφορείο ‘Ο Πόθος’», με θίασο περιοδείας που ’χε δημιουργήσει με τον Φαίδωνα Γεωργίτση τη σεζόν 1969/1970, και την Βάιολετ
Βέναμπλ  στο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» που παίχτηκε την περίοδο 2014/2015 στο θέατρο «Οδού Κεφαλληνίας» με σκηνοθέτη τον Δημήτρη Μαυρίκιο. Στο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» έχει παίξει κι η Ελίνα Ρίζου. Ήταν η Κάθριν Χόλι στην παράσταση της Γεωργίας Μαυραγάνη και του θιάσου «Χάπι Εντ», το περασμένο καλοκαίρι, για το Φεστιβάλ Αθηνών. Όσο για τον Χάρη Φραγκούλη ετοιμάζεται να κάνει τον πρώτο του Γουίλιαμς, με σκηνοθέτη τον Μιχαήλ Μαρμαρινό: θα ερμηνεύσει, πλάι στην Μαρία Ναυπλιώτου-Μπλανς ΝτιΜπουά,  Στάνλεϊ Κοβάλσκι στο «Λεωφορείο Ο Πόθος» που θ ανεβάσουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στις 2 Φεβρουαρίου.

Το απολύτως αυτοβιογραφικό έργο -ο αφηγητής Τομ (ο ίδιος ο συγγραφέας στα πρώτα νεανικά του χρόνια, στο Σεντ Λούις του Μιζούρι), ένας ονειροπαρμένος νεαρός που εργάζεται σε αποθήκη παπουτσιών αλλά θέλει να γίνει ποιητής και καταφύγιό του είναι ο κινηματογράφος και τα μπαρ, ζει με τη μονομανή, μεγαλομανή, αυταρχική, ανισόρροπη, ενοχλητική μάνα του, την Αμάντα (η μητέρα του, Εντουίνα), άλλοτε, υποτίθεται, περιζήτητη «καλλονή του Νότου» που τώρα, όμως, την έχει εγκαταλείψει ο άντρας της, και την χωλή μετά από παιδική αρρώστια, με πολύ εύθραυστο ψυχισμό και 


σύμπλεγμα κατωτερότητας, αδελφή του, την Λόρα (η αδελφή του συγγραφέα, Ρόουζ), απομονωμένη στον «γυάλινο κόσμο» της (μια συλλογή από γυάλινα ζωάκια), την οποία η Αμάντα προξενεύει, ερήμην του, με τον, γνωστό της μόνο κατ’ όνομα Τζιμ, συνάδελφο του Τομ, που τον καλούν για τραπέζι στο σπίτι αλλά τότε μαθαίνουν πως είναι ήδη αρραβωνιασμένος, ενώ ο Τομ, όπως ο πατέρας του, παρά τις τύψεις του, θα εγκαταλείψει το σπίτι-, ένα έργο ποιητικό, ίσως το καλύτερο του συγγραφέα, πρωτοανέβηκε τον Δεκέμβριο του 1944 στο Σικάγο. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 1945, η παράσταση μεταφέρθηκε στην Νέα Ιόρκη, στο Μπρόντγουέι, με θριαμβευτική επιτυχία. Το έργο τιμήθηκε το 1945 με το Βραβείο του Κύκλου Κριτικών Θεάτρου της Νέας Ιόρκης για να εκτινάξει τον 34χρονο πια Τενεσί Γουίλιαμς, που πάλευε να αναγνωριστεί κι έκανε θεατρικές απόπειρες ήδη απ’ το 1930, στην  

πρώτη γραμμή του αμερικάνικου και του διεθνούς θεάτρου, όπου παραμένει, παρά την παρακμή στην οποία οδηγήθηκε και τις αλλεπάλληλες αποτυχίες του τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του -πέθανε το 1983.

Πρωταγωνιστούσαν ο Έντι Ντάουλινγκ (Τομ) -ο οποίος συνυπέγραφε με την Μάργκο Τζόουνς και τη σκηνοθεσία-, η Λορέτ Τέιλορ (Αμάντα) που η ερμηνεία της -τιμήθηκε με το Βραβείο του Κύκλου Κριτικών Θεάτρου της Νέας Ιόρκης ως η Καλύτερη Ηθοποιός της Σεζόν- άφησε εποχή και η οποία πέθανε τον Δεκέμβριο του 1946, τέσσερις μήνες μετά τη λήξη των παραστάσεων του «Γυάλινου Κόσμου», η Τζούλι Χέιντον (Λόρα) κι ο Άντονι Ρος (Τζιμ). (Φωτογραφία: Photofest).

«Ο γυάλινος κόσμος» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1950 απτον Eρβιν Ράπερ, με Τομ τον Άρθουρ Κένεντι, Αμάντα την Γκέρτρουντ Λόρενς, Λόρα την Τζέιν Γουάιμαν και Τζιμ τον Κερκ Ντάγκλας και το 1987 απ τον Πολ Νιούμαν -ταινία βασισμένη σε μια παράσταση του δικού μας, σχεδόν άγνωστου στην Ελλάδα, εμπνευσμένου ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη, παραγωγού και Δάσκαλου Νίκου Ψαχαρόπουλου, στο εξαιρετικών αποτελεσμάτων, περίφημο Φεστιβάλ του Θεάτρου της Γουίλιαμστάουν (στην Μασαχουσέτη), του οποίου υπήρξε συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής επί 33 χρόνια, μέχρι τον 


πρόωρο θάνατό του το 1989-, με Τομ τον Τζον Μάλκοβιτς, Αμάντα την Τζοάν Γούντγουορντ, Λόρα την Κάρεν Άλεν και Tζιμ τον Τζέιμς Νότον. Εντοπίζονται, επίσης, μια ινδική και μια ιρανική ταινία βασισμένες στο έργο του Γουίλιαμς.
Το οποίο μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση, επίσης: το 1966, απ τον Μάικλ Έλιοτ -Τομ ο Χαλ Χόλμπρουκ, Αμάντα η Σίρλεϊ Μπουθ, Λόρα η Μπάρμπαρα Λόντεν, Τζιμ ο Πατ Χiνγκλ- και το  

1973, απ τον Άντονι Χάρβι με Σαμ Γουότερστον, Κάθριν Χέπμπορν, Τζοάνα Μάιλς και Μάικλ Μοριάρτι στους αντίστοιχους ρόλους.


Στην Ελλάδα το έργο ανέβασε πρώτος -φυσικά…-, σχεδόν αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του -σεζόν 1946/1947- ο 
Κάρολος Κουν, με το «Θέατρο Τέχνης», στο τότε θέατρο «Αλίκης» (νυν «Μουσούρη») κρατώντας ο ίδιος το ρόλο του Τομ, με Αμάντα την Μαρία Γιαννακοπούλου, Λόρα την Έλλη Λαμπέτη και Τζιμ τον Λυκούργο Καλλέργη.
Το πιο πρόσφατο ανέβασμα του έργου στην Αθήνα ήταν στο θέατρο «Εμπορικόν», τη σεζόν 2014/2015 -μ’ επανάληψη την επόμενη 2015/2016-, σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη και με τον Δημήτρη Καταλειφό (Τομ), την Θέμιδα Μπαζάκα (Αμάντα), την Στέλλα Βογιατζάκη (Λόρα), τον Κωνσταντίνο Γώγουλο (Τζιμ).
Αξίζει, όμως, να σημειωθεί πως την Δευτέρα, ανήμερα Χριστούγεννα, «Ο γυάλινος κόσμος» ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη, στο θέατρο «Τ», σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, με Αμάντα την Γιώτα Φέστα, Τομ τον Χρήστο 

Παπαδόπουλο, Λόρα την Κατερίνα Συναπίδου και Τζιμ τον Δημήτρη Κρίκο.
Να θυμίσω ότι ο Δημήτρης Καραντζάς, αυτή τη στιγμή, ετοιμάζει, για την «Στέγη» του Ιδρύματος Ωνάση, το καινούργιο έργο του Ευθύμη Φιλίππου «Ρομπ/Rob» που αντλεί τη βασική ιδέα του απ τον «Ρομπέρτο Τσούκο» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές -η πρεμιέρα στις 17 Ιανουαρίου, ανάμεσα στους ηθοποιούς κι η Ελίνα Ρίζου του «Γυάλινου κόσμου». 

No comments:

Post a Comment